Вижити без підтримки громад лікарням реорганізованих районів буде складно

3 года назад 0

Деякі громади Херсонщини взагалі не мають власних медичних закладів.

Відшкодовувати енергоносії та інші витрати на утримання лікарень коштом місцевих громад пропонує директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Короленко.

— Приміром, у Бериславському районі найбільшу кількість послуг надає Бериславська центральна районна лікарня, яка рішенням райради передана Бериславській міській громаді. Згідно договору з Національною службою здоров’я України вона надає 12 пакетів медичних послуг. Водночас у Високопільській лікарні лише 2 пакети, Великоолександрівській і Нововоронцовській — по 5. Намагатися в кожному з закладів надавати одні й ті самі послуги нема потреби. Бо жителі Великої Олександрівки або Високопілля зможуть отримувати їх у Бериславі, який значно ближче, ніж Херсон. Або у Новій Каховці, якщо цієї послуги не надає Бериславська ЦРЛ. Я вже не кажу про жителів інших громад, в яких нема власних медичних закладів. Єдине, що повинні зробити всі ці громади — укласти договори і відшкодовувати медичним закладам енергоносії та інші витрати, аби люди могли отримувати там потрібну медичну допомогу, — пояснив він на недавній зустрічі з керівниками медичних закладів Бериславського району.

— Без такої підтримки сусідніх громад нам буде важко утримувати нашу лікарню, — визнала секретар Бериславської міськради Світлана Лужецька. — Адже НСЗУ сплачує закладу кошти, які не покривають витрат на енергоносії. А це є великою проблемою. Також на плечі громади лягає сплата комунальних послуг. Тому спільне фінансування цих витрат з іншими громадами допоможе утримувати заклад.

Для залучення додаткових коштів до медичних закладів Віктор Короленко порадив подумати про можливість надання в них паліативно-хоспісної допомоги. 

— На сьогодні її потребують 1900 жителів Херсонщини. Натомість стаціонар, який надає таку допомогу в області лише один — на 50 ліжок, у Херсоні. Всі інші люди стоять у черзі. Чому б не розвивати цей напрямок, тим більше, що кошти на надання такої допомоги виділяються досить великі? Першою ластівкою стала колишня Новотроїцька протитуберкульозна лікарня, в якій вже готується 100 ліжок паліативно-хоспісної допомоги. Але потрібно, щоб подібних прикладів було більше, — додав директор департаменту охорони здоров’я ХОДА.

Олег БАТУРІН.