У Херсонській міській клінічній лікарні впровадили нову методику лікування атеросклерозу

3 года назад 0

У КНП«Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є.Карабелеша» впровадили нову методику лікування атеросклерозу сонних артерій – стентування.

Про це повідомив завідувач відділення хірургії судин КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є.Карабелеша», кандидат медичних наук Євгеній Гардубей.

Цю методику впровадили наприкінці минулого року у відділенні хірургії судин  й тепер продовжують лікувати пацієнтів за її допомогою.

Сонні артерії забезпечують близько 70-85 відсотків припливу крові до мозку. Атеросклероз сонних артерій —небезпечне захворювання, що характеризується завуженням цих судин.

«І коли це стається, може трапитися ішемічний інсульт. Так, 20 -30 відсотків від усіх інсультів пов’язані саме з проблемою в сонних артеріях. І якщо у людини стався інсульт і вона з нього більш-менш нормально вийшла, то немає гарантії, що не трапиться повторний інсульт, який може бути набагато важчим або призвести до смерті,— зауважив Євгеній Гардубей.

За словами лікаря, під час стентування не потрібен наркоз.  Після такої операції у пацієнтів відсутні рани, шви на шиї. Окрім того, хворі швидше одужують.

Як правило, пацієнтів після стентування артерій виписують на другий день.