За знищену поліклініку у Херсоні платитимуть ще довго

3 года назад 0

Більше двох років медики та громадськість Херсона відстоювали право на існування для міської протитуберкульозної поліклініки. Та реформа й на ній «поставила хрест». Задіяли таку собі багатоходівку: з бюджету міста не виділила гроші на придбання комп’ютерів із спеціальними програмами  — електронних робочих місць для лікарів. На цій підставі Національна служба здоров’я України відмовилася підписувати договір із поліклінікою про надання послуг за основним профілем діяльності. А потім міськрада відмовилася від одноосібного фінансування закладу. То кому ж було так потрібно заганяти його «у глухий кут»?

— З 1 жовтня поліклініці припинили надання медикаментів для хворих, яких у нас на обліку понад триста. А31 грудня надіслали офіційне повідомлення про те, що нас з 1 березня ліквідують. Кому це вигідно? Аж ніяк не простим городянам і не хворим на туберкульоз з їх числа. Можливо, хтось «накинув оком» на місце розташування поліклініки. Адже вона займає двоповерхівку у центрі Херсона, по вулиці Кременчуцькій. Саму будівлю звели ще 106 років тому, але до неї – півгектара землі. А «сотка» у центрі може коштувати із п’ятнадцять тисяч доларів США, як мені пояснили, — розмірковує головний лікар міської протитуберкульозної поліклініки Віктор Фомін (керував нею з 22 червня 1981 року).

У протитуберкульозній поліклініці було 26 працівників. З них 16 пенсійного віку, котрі після остаточної ліквідації медичного закладу підуть на заслужений відпочинок. Для тих десяти, котрим на пенсію ще зарано, є робочі місця як у обласному фтизіопульмонологічному центрі (колишній обласний протитуберкульозний диспансер), так і в комунальних лікарнях, запевняє начальник міського управління охорони здоров’я Світлана Межерицька. Світлана Віталіївна також переконує, що жодні плани на будівлю поліклініки у її відомства відсутні. « Ніякий медичний заклад тут розміщувати не збираємося – таких планів немає. Тож долю приміщення протитуберкульозної поліклініки вирішуватимуть в управлінні комунальної власності Херсона», — каже Світлана Межерицька.

З муніципальної скарбнички вже виділили кошти працівникам поліклініки, котрі потрапляють під скорочення через ліквідацію закладу. Але міську владу чекає великий сюрприз – потрібно десь відшукати ще 402,5 тисяч гривень. Саме таку компенсацію Фонд соціального страхування нарахував колишній медсестрі та лікарю поліклініки. Вони під час роботи інфікувалися на туберкульоз, і це визнали професійним захворюванням. А за нього треба відшкодовувати втрати здоров’я, причому Фонд соцстраху встановив крайній термін – 22 лютого 2021 року.  Потім платити все одно доведеться, але через суд, із додатковими витратами у вигляді витрат на забезпечення позову, моральної шкоди і таке інше.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото автора.