Загадковий спалах коронавірусу у херсонській лікарні 

3 года назад 0

Не все так просто виявилося із спалахом коронавірусу у обласній клінічній лікарні Херсона. Облдержадміністрація із посиланням на Департамент здоров’я оприлюднила дані про захворювання на ковід 18 медичних працівників та 19 пацієнтів у ХОКЛ. Всі вони працювали або лікувалися в одному корпусі, де розміщено хірургічне, травматологічне та урологічне відділення. Але чому відбувся той спалах, і які матиме наслідки – сьогодні невідомо.

— Така велика кількість позитивних ПЛР-тестів для нас самих була несподіванкою. Адже впродовж попередніх тижнів заражених на COVID-19 у колективі не виявляли зовсім, а тут раптом рахунок пішов не десятки. Я не виключаю якогось збою на рівні лабораторії – тим більше, що спочатку ПЛР-тест виявився позитивним для 25 медиків, а після повторного тестування для семи осіб результат був негативним. Чому так сталося, пояснити не можу, — розповів керівник ХОКЛ Віктор Клименко. – Крім того, на тепер усі медики із позитивними результатами тесту почуваються добре. В них немає температури і ніяких скарг на самопочуття. Можливо, вони з’являться пізніше, а можливо таки маємо справу з помилкою?   

Практика показує, що з тим зрадницьким коронавірусом нічого не можна стверджувати напевно. І стосовно того, де саме могла інфікуватися така кількість лікарів, медсестер та пацієнтів, також нічого не відомо. За одним припущенням, контакт міг відбутися у місцях спільного прийому їжі – їх площа у відділеннях невелика. Та пацієнтів у стаціонарі зараз небагато, і дотримуватися соціальної дистанції можна без проблем. А інфікування на якомусь масовому заході теж виключене: за твердженням Віктора Клименко, останнім часом у обласній клінічній лікарні Херсона не проводилося жодних загальних зборів чи велелюдних «літучок». От і думай, звідки «пошесть» взялася!

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.