Завідувач Генічеської швидкої розповів, чого насправді боїться коронавірус

3 года назад 0

Існує декілька версій походження коронавірусу і боротьби з ним. Не лише просто фантастичних, а й відверто безглуздих. Останнім часом, наприклад, у Viber гуляє «новина» про німецьких лікарів, які зробили розтин тіла померлого і виявили, що хворобу спричиняє не вірус, а бактерія. Далі більше: апаратів ШВЛ німці тепер буцімто не використовують, а бактерію, «підсилену електромагнітним випромінюванням 5G», лікують звичайним аспірином.

Завідувач Генічеської станції екстреної (медичної) допомоги і медицини катастроф Валерій Дронов у епідеміології знається більше, ніж добре: ще задовго до нинішньої посади він кілька десятиліть керував районною санепідемстанцією. А донька Валерія Івановича, практикуючий лікар, працює у провідному інституті Коха у Німеччині, де наразі працюють з новим вірусом. Тож я попросив фахівця прокоментувати фейк, який активно поширюється у Viber.

«У протоколі з лікування коронавірусу першими йдуть жарознижуючі, болезаспокійливі й протизапальні препарати, — розповів Валерій Дронов. — Такі, як парацетамол, аспірин, бутадіон, ібупрофен. Кожен з цих засобів має три вказані дії у різному ступені».

Стосовно ж того, бактерія це чи вірус, лікар посилається на інститут Коха, де збудник хвороби вивчають провідні спеціалісти на найновішому обладнанні. «Це таки вірус, — говорить Валерій Іванович. — І його ефективно долають новою вакциною (мова йде про «Pfizer». — Авт. ), навіть мутовані форми».

Фахівець вказує і на те, що коронавірус також є хворобою брудних рук. Тому їх треба мити. Обов’язково з милом — мильна вода руйнує жирову оболонку вірусу. Антисептик при цьому менш ефективний.

Андрій БЕЙНИК.

Фото з відритих джерел.