120 бандуристів зіграють на концерті у Києві

6 лет назад 0

Бандуристи з США, Канади, Австралії та Аргентини зіграють на Міжнародному форумі бандуристів.

Він триватиме з 19 по 22 жовтня у Києві та Чернігові, повідомляє Gazeta.ua.

В його рамках відбудеться унікальний концерт — перший за 80 років спільний виступ американської та української капел бандуристів.

На сцену столичного театру ім. І. Франка одночасно вийде 120 бандуристів. Цим музиканти відсвяткують 100-річчя із заснування Київської капели 1918-го. Обидві капели вважаються її послідовниками.

"Бандуристів, які навчалися гри на інструменті в еміграції, можна відрізнити за звучанням, — каже куратор форуму, музикант Володимир Войт. — Вони зберегли ознаки старої школи, яку заклав Гнат Хоткевич. Після Другої світової майже всі провідні бандуристи опинилися у США. За океаном зберігся довоєнний репертуар, а також тип бандури, який називають харківським. Цей інструмент має вдвічі менше струн, ніж сучасна академічна бандура. В Україні харківська бандура майже забута, залишилося лише 4 екземпляри. За радянських часів її позиціонували як другосортний інструмент. Однак вона має більш унікальне звучання. Один акорд може мати сотні варіантів, залежно від способу гри".

Зокрема в Києві зіграють Петро Деряжний (Австралія), Борис Остапієнко, Віктор Мішалов, Юліян Китастий (Канада), Олесь Береговий (Аргентина).