80-ті роковини депортації представників корейського народу

6 лет назад 0

Херсонська обласна організація асоціації корейців «Хангут» 13 листопада о 14.00 запрошує усіх бажаючих до Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гончара відвідати організований нею пам’ятний захід з нагоди 80-річчя депортації корейців із Далекого Сходу.

В програмі заходу, крім меморіальних заходів на вшанування цієї трагічної події, буде і знайомство з корейською культурою, виступи фольклорних колективів у традиційному національному вбранні тощо.

Запрошуємо віддати данину пам’яті представникам корейського народу та показати свою солідарність у засуджені тоталітарних практик усіх мешканців Херсонщини та ЗМІ.

Довідково:

Корейці були першими з національних меншин, з кого почалася практика депортації народів здійснювана комуністичною владою у СРСР. Їх депортували у вересні 1937 року з радянського Примор’я на Далекому Сході на підставі спільної постанови Раднаркому і ЦК ВКП (б) № 1428-326 «Про виселення корейського населення з прикордонних районів Далекосхідного краю», підписаного Сталіним і Молотовим. У товарних вагонах по 25-30 чоловік їх від 40 днів до трьох місяців везли до Середньої Азії – кінцевого пункту депортації. Під час депортації та після прибуття до кінцевого пункту люди голодували, хворіли та гинули. Потім працювали в нелюдських умовах та постійним наглядом.

Як і всі репресії того часу цей злочин був здійснений на безглуздому звинувачені у можливому шпигунстві на користь Японії. Справа в тому, що 7 липня 1937 року японські війська вторглися в Китай, а Корея була окупованою Японією ще з 1910 року і радянське керівництво, передбачаючи можливу війну з Японією, вирішило, що корейці можуть бути потенційними шпигунами на користь неї. Хоча це було повна нісенітниця, адже корейська діаспора утворилася в Примор’ї, тоді ще Російської імперії, із біженців з Кореї від японських окупантів.