«Ескізи вільної весни». У Херсоні художниця представила виставку картин у стилістиці самчиківського розпису

2 недели назад 0

Херсонка Олена Маляренко презентувала виставку картин у стилістиці самчиківського розпису. У її доробку 50 робіт. Частину з них вона представила на виставці.

За словами художниці, самчиківським розписом займається майже рік.

У "самчиківки" завжди є початок, з якого розвивається. От як насінина, кинута в землю, це початок композиції, від нього вона починає танцювати. По-друге, "самчиківка" шляхом чергування кольорів і відтінків створює цю гаму на основі тих самих базових червоного, синього, зеленого і жовтого. У цьому стилі людина, рослина і тварина – вони завжди є наче представниками одного світу", — розповідає Олена Маляренко. Художниця Олена Маляренко на виставці "Ескізи вільної весни", Херсон 17 квітня 2024 року. Суспільне Херсон
Мисткиня організовує зустрічі присвячені українській культурі у розмовному клубі “Ріка”. Під час підготовки до однієї з них, розповідає, дізналася про самчиківські розписи, знайдені майстрами Олександром Пажимським та Віктором Раковським на Хмельниччині у 1960-х роках 20 століття.

"Вони скриню знайшли, коли змивали залишки розпису, і почали розпитувати селян, цікавитися, відновлювати. І, в принципі, завдяки їхньому ентузіазму цей розпис був відновлений. Це унікальний розпис, бо він притаманний для хат і печей. Тобто масштабний, монументальний такий, інтер’єрний розпис", — говорить художниця. Роботи Олени Маляренко на виставці "Ескізи вільної весни", Херсон 17 квітня 2024 року. Суспільне Херсон
Пізніше Олена зв’язалася з ученицею Пажимського та Раковського — Ольгою Машевською, яка організовує майстеркласи із самчиківського розпису.

"Завдяки пані Ользі я виготовила малюнок. Він ще не майстерний, але малюнок надрукували як плакат і з ним виходили в Бельгії на мітинг на підтримку українців і збирали кошти", — розповіла Олена Маляренко.

Відвідувачка виставки Ольга Цілинко говорить, що знайома з Ольгою Машевською.

"Мені її малюнки допомагають жити, тому що вони несуть життя. Я по-іншому сказати не можу. Для мене це яскраві квіти, для мене це свято, це десь доповнення святкового одягу", — каже Ольга Цілинко.

За словами Олени Маляренко, для фасадних самчиківських розписів використовують акрилові фарби. В інших випадках – гуаш. Вона найближча за своєю структурою до кольорової глини, якою користувалися у давні часи, говорить мисткиня. Роботи Олени Маляренко на виставці "Ескізи вільної весни", Херсон 17 квітня 2024 року. Суспільне Херсон
"Деякі роботи підписані рядками з пісень, деякі це ілюстрації до казок. Думаю, трошки повчуся і до своєї мрії дійду. Принаймні власні поезії уже можна ілюструвати", — розказала художниця.

Олена говорить, її давня мрія ілюструвати казки.