Фільм «Гарет Джонс» про Голодомор увійшов до основного конкурсу Берлінського кінофестивалю

5 лет назад 0

Історична драма "Гарет Джонс" про Голодомор 1932-33-х потрапила до основної конкурсної програми 69 Берлінського міжнародного кінофестивалю.

Пройде у столиці Німеччини 7-17 лютого, пише сайт "Gazeta.ua".

1933 рік, валлійський журналіст Гарет Джонс приїхав у СРСР. Розслідує злочини сталінського режиму, зокрема штучний голод в Україні. Більшість представників західної преси у той час замовчували правду про трагедію українського народу, за сюжетом.

Фільм "Гарет Джонс" спільного виробництва Польщі, України та Великої Британії. Режисерка картини Аґнєшка Голланд. 2012-го полячку номінували на "Оскар" зі стрічкою "У темряві" про Голокост на території Галичини.

"Важливо, що з усіх фільмів, підтриманих Держкіно, саме "Гарет Джонс" змагатиметься цьогоріч за головну нагороду Берлінале. Ця стрічка значуща не лише для українського кінематографа, але й для всієї України, і тому її світова прем'єра в основному конкурсі фестивалю допоможе донести світові правду про Голод 1932-1933-х як геноцид української нації", — каже голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Головну роль у картині "Гарет Джонс" зіграв англієць Джеймс Нортон. Також у фільмі залучені українські актори Яків Ткаченко, Олег Драч, Володимир Федорук, Ганна Шайдюк, Анастасія Чала і Аліна Ковальська.

Вихід стрічки в український прокат заплановано на осінь.

Знімальний процес "Гарета Джонса" розпочався у березні 2018-го у столиці України. На Київщині фільмували сцени подорожі головного героя Україною. Епізоди в Москві відзняли у Харкові. Згодом робота над стрічкою продовжилася в Польщі та Шотландії.