Фільм про пограбований росіянами музей у Херсоні «Вибухи біля музею» переміг на фестивалі Wiz-Art

5 месяцев назад 0

Найкращою українською стрічкою національної програми на 15-му Львівському міжнародному фестивалі короткометражних фільмів Wiz-Art стала "Вибухи біля музею" режисерів Романа Хімея та Яреми Малащука.
Переможців оголосили 17 грудня на офіційних сторінках фестивалю.

Фестиваль Wiz-Art показує українцям короткометражне кіно з усього світу та знайомить світ з фільмами з України. Його проводять з 2008 року.

За увагу журі та глядачів у 2023 році змагалися 29 фільмів — 19 у національній та 10 в міжнародній програмах.

Національна програма

  • Найкращий фільм за версією журі:  "Вибухи біля музею"  режисерів Романа Хімея та Яреми Малащука

Це стрічка про Херсонський краєзнавчий музей, який розграбували російські війська. Тут було представлено понад 173 000 предметів, що охоплювали сім тисячоліть. Але за два тижні до того, як українські військові звільнили Херсон, росіяни вивезли усі експонати.

"Фіксація воєнних злочинів яка поєднана з екстраординарною художньою формою. Переконливий доказ того, що цивілізація варварства  це коли спочатку намагаються руйнувати наративами, потім зброєю" , — зазначило журі.

  • Найкращий національний фільм за глядацьким голосуванням:  "Лелеки завжди повертаються додому"  режисерки Ґали Козютинської.

За сюжетом Ґала та Віктор шукають свій Рай на землі, тому купують занедбаний будиночок в Карпатах. Але настає зима, яблуня у дворі замерзає, а Війна сягає Раю.

  • Спецвідзнаки

Спеціальні відзнаки від журі у категорії національних фільмів на цьогорічному фестивалі отримали:  "Войси з Бахмута"  режисера Ігоря Бабаєва та  "Алое, фікус, авокадо та шість драцен" режисерки Марти Смеречинської.

Міжнародна програма

  • Найкращий фільм за версією журі:  "Сусід Абді"  режисера Дуове Дійкстра

"Головний приз отримує фільм, який представляє новий неординарний спосіб говорити на екрані про травматичний досвід з іронією, креативністю та ніжністю. Цей фільм майстерно використовує і водночас грайливо розкриває кінематографічну ілюзію, показуючи зворотний бік кінопроцесу, руйнуючи межі між реальністю та вигадкою" , — йдеться у коментарі журі.

  • Найкращий міжнародний фільм за глядацьким голосуванням:  "Хлорка" режисера Таноса Сіхогіоса
  • Спецвідзнаки:  "Безахтько" режисера Діна Вейза та  "Квіти з іншого двора" від режисераХорхе Кадени.

Переможців визначало міжнародне та національне журі, до якого увійшли Юкка-Пекка Лааксо, Лаума Каудзіте, Анна Онуфрієнко, Оксана Волошенюк, Катерина Сліпченко, Валерій Мирний та Антон Фролов, а також глядачі.