Херсонський художній музей ідентифікував ще одну картину, яку викрали російські окупанти

3 месяца назад 0

Фрагменти ще однієї вкраденої картини промайнули у двох пропагандистських сюжетах, знятих у Центральному музеї Тавриди у серпні та вересні 2023 року. Це дозволило ідентифікувати 86-ту роботу, яка була незаконно вивезена окупантами з колекції Херсонського художнього музею разом із більш ніж 10 тисячами інших творів мистецтва і зараз перебуває у кримському Сімферополі.
Лавінія Бажбеук-Мелікян (1922-2005). Осіннє листя. Полотно, олія.
У творчості доньки видатного вірменського художника Олександра Бажбеук-Мелікяна поєднуються реалістичні традиції з колоритом вірменського живопису. Лавінія Бажбеук-Мелікян зробила значний внесок у розвиток вірменського натюрморту. Художницю завжди приваблювали орнаменти барвистих карпетів (безворсових вірменських килимів), глиняні глеки, скульптури, старовинні меблі, в яких немов відчувається праця людей, що їх створили, глибока мудрість і працьовитість народних умільців. Один із таких натюрмортів, «Осіннє листя», став жертвою російського мародерства.

На одному зі стоп-кадрів відео, яке зафіксувало викрадене полотно майстрині, також можна побачити ідентифіковані раніше твори:

  • Джемма Скулме (1925-2019). Весілля (триптих). 1969. ДВП, олія.
  • Ростислав Звягінцев (1938-2016). Оленяр Камчатки. 1974. Полотно, олія.
  • Лариса Мандрикова. Чорна трава. Із циклу «Брати наші менші». 1988. Полотно, олія.
  • Георгій Петров (1927-2013). Дощ. Вулиця в Херсоні. 1992. Полотно, олія.