Художня «бомба»

5 лет назад 0

Виставка до Дня художника — одна з програмних у житті херсонських митців. Але такої крутої експозиції, таких дивовижних робіт, таких емоцій і вражень, схоже, навіть самі автори не очікували.

Ще на півдорозі до виставкової зали ти чуєш, що виставка «бомбезна», передчуваєш, що подія буде непересічною, а враження все одно перевершують усі очікування. Отже, з 8 жовтня впродовж двох тижнів у виставковій залі на площі Свободи експонується справжня художня «бомба».

Більше семи десятків авторів (як професійних і знаних художників, членів Національної спілки художників України — так зовсім молодих, але безперечно, талановитих і яскравих), більше сотні робіт — це неймовірний калейдоскоп жанрів, технік, ідей. Картини можна роздивлятися годинами, про них можна довго говорити, але жодні слова не замінять ті відчуття, які дарують твори мистецтва, коли  «спілкуєшся» з ними віч-на-віч.

Вітання, посмішки, розуміння, що все вийшло дуже і дуже вдало. І нестримне бажання працювати — кажуть, саме цього і хочеться художнику після гарної виставки.

А ще цікаво було дізнатися, про що мріють художники напередодні свого професійного свята (цьогоріч воно припадає на 13 жовтня).

А мрії в них такі різні! В когось емоційні, в когось побутові. Але в більшості вони стосуються роботи, творчості. Як ото — щоб безглузді справи не заважали працювати, щоб встигнути зробити заплановане, щоб задумане вийшло, щоб була своя майстерня, щоб просто виїхати на пленер і малювати цю прекрасну осінь… А ще — щоб мистецтво несло позитивний заряд, щоб художник своїми роботами не тільки прикрашав буденність, але й впливав на людей, на їхнє життя; щоб мистецтво викликало бажання бути кращими — і робило людей кращими. Щоб смаки суспільства зростали. Щоб ніхто не жив «повз мистецтво». Щоб пріоритети влади в Україні дещо змінилися, і мистецтво було у фаворі. І щоб Україна як держава збереглася! Отакі вони, мрії херсонських художників.

За традицією, на відкритті виставки оголосили ім’я кращого художника року — кращою визнана Ганна Кашуба. І ще трішечки офіціозу: вручення дипломів від Національної спілки (Світлані Білецькій, Ігорю Чебукіну, Ганні Кашубі) та обласної організації (Яні Голуб’ятниковій, Івану Белічу, Ксенії Стеценко). Щирі вітання!

Бажав натхнення, творити і прославляти Херсонщину і голова ОДА Юрій Гусєв. З одного боку, це, звісно, добре, що влада не залишає поза увагою мистецькі заходи, але цього разу наявність губернатора викликала недоречну появу протестувальника, яку спочатку навіть сприйняли за перформанс, але це вже зовсім інша історія. Добру звістку оголосила начальник обласного управління культури Світлана Думінська: після виставки в Херсоні молодої польської художниці планується поїздка до Польщі нашої делегації молодих художників — нехай вражають, дивують, зачаровують сусідів! Вони це зможуть — варто тільки подивитися на ці роботи.

  •  

View the embedded image gallery online at:
http://vgoru.org/index.php/kultura/item/46118-khudozhnia-bomba#sigProIdab237f0cdf