Як ШІ бачить російську культуру. Художник з Херсону створює роботи, що поєднують війну, росію та голландські натюрморти

1 год назад 0

19 січня 20232 хвилин читанняХерсонський художник Максим Афанасьєв за допомогою штучного інтелекту створив у контексті війни. У коментарі SPEKA він розповів про процес і враження від роботи з ШІ.

Штучний інтелект намагається знайти щось середнє між описом росії і голландським натюрмортом, а це завдає шкоди натюрмортуСерія робіт під назвою «Антитеза» поєднує стилістику голландських натюрмортів 17 століття та російські культурні штампи у контексті війни проти України. Основну композицію ілюстрацій створював ШІ . До запиту художник додавав імена улюблених голландських живописців.

«Голландський натюрморт настільки точно сформований та досконалий, що здається ірреальним. Ірреальним, як марево, що почалося 24 лютого», — пояснює свій вибір Афанасьєв.  

Як розповів автор, MidJourney генерує зображення за 2-3 хвилини. Але щоб отримати достатню вибірку, доводиться генерувати велику кількість варіантів. Для кожної роботи у середньому година пішла на пошук вдалого варіанта та доопрацювання його засобами ШІ.

Попри те що MidJourney й сам непогано генерує картинки на радянську тематику, головні деталі, наприклад, окремо згенеровані ШІ фігурки солдатиків, художник додавав вручну.  

«Штучний інтелект намагається знайти щось середнє між описом росії і голландським натюрмортом, а це завдає шкоди натюрморту»«Тому все, з чим не впорався ШІ, я докручував у фотошопі. Для мене як дизайнера штучний інтелект це і матеріал, і інструмент, і муза. Для мене як для митця ШІ це черговий цифровий прикол, дрібнота, мода, інстафільтр, але якби я був соціологом, я б відчував стурбованість»,  — поділився Афанасьєв.

Максим Афанасьєв — художник, дизайнер, відеоартист, режисер, куратор, арт-директор Живе та працює у Херсоні.