Каховський чиновник — про ілюзію навчання

7 лет назад 0

Очільник Каховської райдержадміністрації Валерій Салтиков другий рік виступає проти малокомплектних шкіл. На своїй сторінці у «Фейсбук» він пояснює причини дикого опору реформуванню освіти на місцях.

"… у Львівській області, після оптимізації маленьких шкіл, вчителі цих шкіл або відмовляються переходити в базові, або витримують максимум півроку. Потім йдуть через велике, на їхню думку, навантаження. І я бачу в цьому причину, яка пояснює дикий опір реформуванню освіти на місцях. Про це не прийнято говорити, але сказати потрібно. Ви повинні розуміти мотивацію противників реформи. Про це я кажу вже другий рік — малокомплектні школи не дають ніякої освіти взагалі, навіть неякісної. Вчителі ведуть уроки одночасно для трьох різних класів, по трьом різним предметам — бо дітей на клас не вистачає. Деякі предмети взагалі не викладаються. Уявляєте ефективність освоєння навчального матеріалу?

Малі школи забирають час, кошти та створюють ілюзію навчання, дають папірець — але не знання. І перш ніж кричати як буде важко вашій дитині їздити на спеціальному автобусі в повноцінну школу в сусідньому селі, задайте собі питання — що вам потрібно від школи? Школа — як спосіб працевлаштування вашого односельця? Або місце де вашій дитині через 11 років дадуть папірець?

Я впевненний — школа має бути місцем де ваша дитина повинна отримати якісну освіту та знання, які в подальшому стануть ій потрібні для реалізації своїх цілей і втілення своїх надій. Дбайте про майбутне ваших дітей".

 

Фото: Львівська Газета