Кримські татари ходили на «Чонгар»

7 лет назад 0

У Генічеську місцеві мешканці зібралися на мітинг-реквієм, присвячений роковинам депортації кримських татар. Серед учасників – жителі Криму. Від спілкування з журналістами відмовилися. Пояснили, що вдома влада тимчасово окупованого півострова заборонила їм збиратися на жалобні заходи. Тож бояться провокацій – вже після повернення до Криму.

Траурні заходи пройшли і в Новоолексіївці біля залізничних колій. Сюди пригнали дерев'яний вагон – саме в таких, 73 роки тому, вивозили кримських татар у Середню Азію. Поряд з локомотивом – радянські солдати з вівчарками. Реконструкція відтворила трагічні історичні події.

"Для мене цей вагон – вагон приниження, образи, безпорадності мого народу. Мій дід народився в цьому вагоні, тому що бабусю запхали в нього 18 травня", – каже громадський активіст Ленур Іслямов.                 

Як повідомив "5 канал", на пункті пропуску "Чонгар" кримські татари заспівали гімн України. На умовній межі з окупантами урочисто підняли синьо-жовтий стяг та звернулися до російських силовиків.

" Що ви будете говорити своїм дітям, онукам. Це ваша родина – військова база. Перетворили цю країну в військову базу! " – заявляє голова районної адміністрації.