«На плаву»: у Херсоні на забитих вікнах будівель розміщають роботи херсонських художників

9 месяцев назад 0

У Херсоні на плитах ОСБ, якими забиті вікна одного з магазинів, з’явилися малюнки авторства херсонського митця Олександра Танасюка. На картинах зображені день звільнення Херсона, затоплення міста та вид з бібліотеки ім. Гончара. Розмістили копії у межах проєкту “На плаву” громадської організації “Центр культурного розвитку "Тотем".

Сьогодні їх сфотографував фотокореспондент .

"Під час окупації росіяни намагалися переконати нас, що чорне – то біле (і навпаки). Їм не вірили ми, і їм давно вже не вірить світ. Але, дійсно, в умовах їхньої агресії наша реальність стала більш контрастною. Проте навіть чорно-біла реальність залишається українською…",  — організатори про серію з трьох картин художника Олександра Танасюка «Black & White».

На сторінці у фейсбуці ГО “Центр культурного розвитку "Тотем" , що у Херсоні заплановані 10 вуличних галерей міських митців. Усі виставки об’єднані тим, що художники – херсонські, а роботи розташовані на плитах ОСБ, якими забиті вікна і вітрини.

“Мета проєкту ”На плаву” – повернути Херсону мистецтво наших художників. Звісно, повертатися поки що небезпечно, тому ми вигадали таку форму – розміщувати їхні роботи у вигляді роздруківок, щоб заповнювати порожнечу і нагадувати, що ми разом і тримаємося на плаву, попри всі спроби нас знищити”, — написали на сторінці автори проєкту.

Так, 28 липня в центрі Херсона перша вулична галерея – роботи художниці Світлани Юр’євої у вікнах Будинку вчителя. 

Нагадаємо, миколаївський дизайнер Олександр Єрмолаєв у проєкті «MiniMisto», зображує за допомогою констуктора Лего херсонські будівлі. Чоловік намагається привернути суспільну увагу до злочинів росіян проти української культурної спадщини.

Про виникнення проєкту «MiniMisto» та про його частину, присвячену Херсону, .