Норвезька журналістка нагадала про викрадену картину з Херсонського художнього музею

9 месяцев назад 0

Розповідь про картину  «Вид Одеси в місячну ніч» та її автора –  Івана Айвазовського .

Одеса  зараз у всіх на вустах — після варварського обстрілу росіянами історичного центру міста. Згадала Південну Пальміру і норвезька дослідниця та журналістка  Yngvild Sørbye . Про цена фейсбук-сторінці Херсонського художнього музею.

Розповідаючи про Айвазовського, журналістка обрала картину із зображенням Одеси та нагадала про викрадення її варіанту з Херсонського художнього музею. 

Протягом багатьох років цей мотив був написаний у кількох варіаціях. Ця картина перебуває в Російському музеї Санкт-Петербурга (розмір 122×190 см). Пізніша версія, яка належала Херсонському обласному художньому музею, була викрадена, коли росіяни окупували місто та розграбували колекцію.

Іван  Айвазовський народився й помер у Феодосії в Криму, в тодішній царській Росії. Перші уроки мистецтва він брав у Сімферополі, але в 1833 році переїхав до Петербурга, де здобув освіту в Імператорській академії мистецтв. Його часто називають росіянином, хоча він багато років прожив у Криму. Тепер, коли світ став більш уважним до його українських коренів, його, наприклад, атрибутували як українського художника в музеї Метрополітен.

Насправді його історія ще складніша: родина вірменського походження емігрувала до Галичини, жила в Молдові та на Буковині, перш ніж осісти у Феодосії на початку ХІХ століття. Іван був хрещений  Ованесом Айвазяном у вірменській апостольській церкві  Святого Саркіса . Щоб зробити цю багатогранну історію повнішою, можна згадати, що Феодосія також відома як Теодосія, за грецькою формою назви, і що Айвазовський також може писатися як Гайвазовський.

Іван Айвазовський найбільш відомий своїми картинами природи, зокрема моря та кораблів. Він намалював ряд чарівних сцен березі Чорного моря, як в Одесі, так і в Криму. Ще на початку 1840-х років він здійснив низку подорожей не лише Україною, а й Італією, Францією, Англією та Османською імперією. З роками він став міжнародною знаменитістю і мав великий комерційний успіх.

У 1847 році повернувся до рідної Феодосії. Він був двічі одружений і став батьком чотирьох дітей. У 1880 році він відкрив картинну галерею, яку згодом подарував місту. Він також зробив великий внесок у розвиток міста, наприклад, портові споруди, археологічний музей, залізниця та водогін. Серед його учнів був майстер  Архип Куїнджі .

Айвазовський написав понад 6000 картин, став почесним членом кількох академій мистецтв і представлений у музеях усього світу. З усім тим, російська влада вкрала в Україні майже все пов’язане з ним, що можна було вкрасти. Це стосується не лише трьох картин у музеї в Херсоні, а й близько сорока робіт з галереї в Феодосії. Після анексії в 2014 році вони були «переміщені» до Третьяковської галереї в Москві.