Окупанти викрали перед відходом з Херсона тричастинну українську ікону «Чудо святого Георгія про змія з Апостолами Петром і Павлом»

2 недели назад 0

У тричастинній українській іконі «Чудо святого Георгія про змія з Апостолами Петром і Павлом» зображений один із найшанованіших українським народом святих, вірний помічник у справах мирного повсякденного буття та заступник у годину лиха. У живому, безпосередньому характері композиції та малюнка, мажорності колірного ладу ікони відображено народне світосприйняття та тверду віру в торжество добра.

Центральна частина має традиційний сюжет, дуже популярний саме в українській іконі, починаючи ще з XIV ст. — Святий Георгій на коні пронизує дракона. У правій і в лівій частинах ікони є зображення Апостолів Петра та Павла, і ці образи дуже схожі на українські народні типажі.

В російській та в грецькій іконі типаж облич зовсім інший: подовжені носи, великі очі, маленькі губи — це візантійський зразок лику. А український богомаз був вільнішим в написанні ликів, його образи більш добродушні, позбавлені суворості візантійського стилю.

Не можна казати, що народна ікона є неправильною, адже по суті художник нічого не перекрутив. Просто його художня манера більш спрощена, наївна, фарби яскравіші. Образ не відлякує, проте і дітям, і дорослим однаково цікаво і зрозуміло: Георгій бореться зі злом, а уособленням зла є дракон.

Ця ікона була викрадена російською окупаційною владою перед відходом з Херсона на початку листопада 2022 року. Місцеперебування полотна невідомо.