Паперові вітрила

4 года назад 0

Літаки, вітрильники, кораблі, автомобілі, архітектурні споруди — і все це з паперу! Невеличкі машинки — і просто величезні фрегати. Все це можна побачити на виставці моделей-копій з паперу, яка відкрилася в художньому музеї ім. Олексія Шовкуненка і експонуватиметься на галереї під дахом всю зиму.

 

Невже вся ця краса справді зроблена з паперу? Справді: лише папір та картон. Вражає історична точність копій, ювелірна філігранність, терпіння майстрів, які збирають ці моделі. Лише уявіть: деякі експонати мають більше ніж дві тисячі деталей! І якщо досить прості автомобільчики можна зібрати та склеїти за вечір-два, то робота над цими неймовірними вітрильниками та пароплавами займає не один місяць!

А почалося все з того, що якось Михайло Орел (організатор виставки і видавець журналу) прийшов до свого друга-однокласника і застав його за такою от «дитячою забавкою» — збиранням копії радянського винищувача часів Другої світової війни Як-7Б.

Махайло Орел. Фото Анни Фурса

Так прийшла ідея журналу «Моделювання з паперу». Але на відміну від викрійок, якими користувалися моделісти в минулому, тут друкуються вже «розфарбовані», кольорові деталі — вирізай, наклеюй на картон і збирай. Журнал видається в Херсоні (правда, попит має переважно за кордоном), виходить з 2004 року і налічує вже три сотні номерів. Один номер — одна модель, тому одні журнали мають досить звичайний вигляд, інші — просто товстенні фоліанти.

А у 2005-му при видавництві  створили і музей моделей-копій з паперу (сьогодні в колекції музею більше сотні експонатів) та майстерня, в якій працюють професійні моделісти. Всі копії, представлені на виставці, зроблені майстрами (і не тільки херсонськими) з викрійок журналу «Моделювання з паперу».

Михайло Орел розказав, що виставка ця єдина не тільки в Україні — на просторах колишнього СРСР немає нічого подібного, експозиція постійно мандрує нашою країною. От зараз одночасно з Херсоном виставка проходить у Новій Каховці та в місті Токмак Запорізької області — і у кожній експонати різні. Та й херсонці не вперше мають можливість роздивитися копії різних технічних засобів, але кораблі під паперовими вітрилами демонструються вперше і тільки в Херсоні — це родзинка нинішньої експозиції.

До речі, серед експонатів — копія линійного корабля «Слава Катерини», який був спущений на воду на херсонській верфі.

З нашим містом також пов'язані копії першого «річкового трамвайчика», збудованого на заводі ім. Комінтерна і буксир.

Теплохід проекту 544 «Москвич», який будувався в Херсоні

А що ще? Можна побачити чимало цікавого з різних епох і країн: вітрильники англійські та іспанські, броненосець «Потьомкін», кораблі часів російсько-японської війни, другої світової, післявоєнні цивільні судна, літаки обох світових воєн, різні автомобілі, навіть одна пам’ятка архітектури є. А ще є «золота» копія! Деякі моделі з цієї колекції брали участь в чемпіонатах Європи з паперового моделювання. З моделлю крейсеру «Діана» брав участь в змаганнях і моделіст з Полтавщини Володимир Гукало — і отримав золоту медаль! А після чемпіонату музей придбав цю модель.

Паперова модель-копія бронепалубного крейсера 1-го рангу «Діана» (Росія, початок ХХ ст.).

Дійсно, красиво, захопливо, вражаюче. Але чи є якась практична користь від збирання та склеювання таких паперових копій, окрім того, що людина займе свій вільний час якоюсь цікавою для себе справою? Михайло Орел впевнений, що є: займаючись моделюванням, ти і історію вивчаєш, і розробляєш дрібну моторику (дорослі як дорослі, а для дітей це важливо) -лише шкода, що дитячих гуртків з моделювання у нас вже не залишилося. Але каже, що головне — «загорітися» цією справою. Принаймні, на виставці можна придбати журнал з моделлю, яка сподобалася, і зібрати її самому.

  •  

View the embedded image gallery online at:
http://vgoru.org/index.php/kultura/item/47942-paperovi-vitryla#sigProId29b9a694cd