«Ріка кричала, вила, як поранений звір»: у Києві триває виставка про підрив Каховської ГЕС

6 месяцев назад 0

У "Довженко-центрі" в Києві у межах міжнародного форуму «Київська бієнале» триває проєкт "Ріка кричала, вила, як поранений звір". Тема виставки пов’язана з трагічними подіями 6 червня 2023 року, коли російські війська підірвали греблю Каховського водосховища.

Хто повідомляє: .

Що відомо? Тема виставки пов’язана з трагічними подіями 6 червня 2023 року, коли російські війська підірвали греблю Каховського водосховища. Автори проводять паралель між сьогоденням, у якому Росія намагається знищити природу України та її культуру, і тим радянськими впливом, що застиг у минулому.

Виставка присвячена кінематографічній репрезентації підкорення Дніпра, її тема пов'язана з підривом російськими військами Каховської ГЕС. На виставці представлені світлини та кінодокументи з архівної колекції.

Один з кураторів виставки  Станіслав Битюцький  зазначає: “6 червня 2023 року російські війська підірвали греблю Каховського водосховища, здійснивши черговий воєнний злочин під час повномасштабного вторгнення в Україну. Соціальні та екологічні наслідки цієї події можна буде оцінити достатньою мірою лише у майбутньому.

Саме це стало головним імпульсом для обрання теми виставки. Виставка "Ріка кричала, вила, як поранений звір" — це спроба через кіно повернутися до минулого, щоб пригадати процес побудови каскаду гідроелектростанцій на Дніпрі та зробити ідеологічне переосмислення водних ресурсів України після радянської модернізації”.

Що було раніше? Проєкт "Ріка кричала, вила, як поранений звір" зосереджується на кінематографічній репрезентації підкорення Дніпра й ставить питання щодо майбутнього співіснування з річками та морями. Наприклад, такі українські режисери як Дзиґа Вертов, Олександр Довженко та Іван Кавалерідзе висвітлювали у своїх фільмах побудови ГЕС, але досі цей елемент не отримував глибокого дослідження та рефлексії в українському суспільстві.

Найпоказовішим прикладом кіно про будівництво є фільм "Поема про море". Довженко почав працювати над ним у рік, коли почалося будівництво Каховської ГЕС. Далі він працював над ним майже 5 років, неодноразово бував на будівництві, був на початку будівництва міста Нова Каховка, ініціював його оздоблення. У своєму сценарії Довженко показував як пафосні плюси будівництва, так і те, як це відображається на долях простих людей, яких переселяли з їхніх домівок.

Проте за місяць до зйомок Довженко помер, за рік — його фільм довірили зняти його вдові Юлії Солнцевій.

Як потрапити на виставку? Виставка триватиме по 29 грудня 2023 року та супроводжуватиметься кураторськими екскурсіями і паралельною програмою – тематичними кінопоказами, дискусіями.

Національний центр Олександра Довженка – державний кіноархів, який є єдиним в Україні членом Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF). Він знаходиться у Києві на вул. Васильківській, 1. Відкритий для відвідувачів з середо до неділі з 12.00 до 19.00. Інформація про відвідування виставки та паралельної програми, замовлення екскурсій: тел. +38 093 853 29 19.