Росіяни викрали портрет Тараса Шевченка з художнього музею Херсона

7 месяцев назад 0

Цей портрет Козаря був викрадений росіянами перед втечею з Херсона на початку листопада 2022 року. Де зараз перебуває твір українського художника, наразі точно не відомо, найвірогідніше — у сімферопольському Центральному музеї Тавриди разом із основною частиною викраденої музейної колекції, – зазначили на офіційній сторінці Херсонського художнього музею.

Автором є представник харківської вищої художньої школи Григорій Томенко.  Це художник і педагог  був відомий своїми живописними і графічними роботами.

Він увійшов в історію національного мистецтва як художник, який оспівував життя людей села, поетизував українську природу. Портрет українського поета і художника Тараса Шевченка, чий образ є справжнім символом боротьби українців за свою свободу і незалежність, займає у творчому доробку майстра особливе місце.

Працюючи над графічним зображенням українського пророка, художник прагнув не тільки передати дорогий серцю образ, а й виконати його максимально правдиво. За основу він взяв одну із найвідоміших світлин поета, зроблену 1858 року, яка свого часу надихнула багатьох митців. Створюючи незабутній образ легендарного поета-бунтаря, Томенко акцентує увагу на очах: сумний погляд Шевченка зібрав у собі всю трагедію українського народу, але сповнений рішучості продовжити боротьбу.