Спека посеред зими

6 лет назад 0

Фото Херсонського обласного художнього музею ім. О.Шовкуненка

За вікнами зимно і похмуро, але, дивишся на картини і відчуваєш тепло. Інколи навіть здається, що вгору підіймається розжарене повітря. Навкруги багато світла, простору і тепла… Це у нашому художньому музеї експонується персональна виставка Владислава Мамсікова "Споглядаючи світ". Його називають живим класиком українського образотворчого мистецтва. Отак, панове, — не заслужений, не народний — а просто живий класик.

А починалось все ще рік тому, коли директорка Херсонського обласного художнього музею ім. Олексія Шовкуненка Аліна Доценко, готуючи виставку Віктора Гонтарова, працювала в запасниках колекціонера Петра Багрія.

До речі, Багрій не просто один з найвідоміших вітчизняних колекціонерів, якого цікавить творчість сучасних українських митців — він знаний меценат, що підтримує і популяризує українське мистецтво, засновник і президент мистецького фонду «Артанія». Аліна Доценко представляє його як сучасного українського Третьякова — не менше. І це не дивно, бо Петро Багрій не тільки бере на себе витрати, пов'язані з організацією виставок зі своєї колекції (в херсонському художньому нинішня вже четверта), а й щиро допомагає за потреби (транспортування з Києва до Херсона робіт Карліса Добрайса — теж його добрих рук справа).

Тож коли Аліна Доценко побачила роботи Владислава Мамсікова, одразу закохалася в них і вирішила познайомити з ними і херсонців. Експонувати задумали саме взимку — бо ці картини зігрівають, дарують відчуття сонця, тепла і повітря. І це щира правда.

А ще виставка вийшла дуже різноманітною. Бо сам автор — людина багатогранна, яка пройшла довгий життєвий і творчий шлях: послідовник «суворого стилю» (неприкрашена проза життя замість офіціозного пафосу та оптимістичного ідеалізму), відмова від академізму, захоплення "метафізичним" та романтичним живописом у 1970-ті, занурення в "андерграуд" 80-х; вплинуло на творчість і досить тривале перебування в США в 1990-х, а з 2000-х вбачають новий період, який називають світлим і життєрадістниим.

На виставці, яка у 82 роботах представляє майже півстоліття творчості, можна знайти і відголоски "суворого стилю" і фотореалізму, і нарочитий мінімалізм, і те, що називають "сучасним мистецтвом". Десь погляд ліричний, десь іронічний. Але у кожній роботі є філософське підґрунтя, багато емоцій і неповторна авторська робота зі світлом і кольором.

Доповнили експозицію 8 скульптур з колекції музею.

Обіцяють, що виставка зігріватиме нас до кінця зими. Не пропустіть!

ДОСЬЄ

Владислав Мамсіков народився в 1940 році в російському місті Омськ, переїхав з батьками в Україну в 1947-му. в 1967-му закінчив Київський художній інститут, з 1971 — член Національної спілки художників України. Яскравий представник «суворого стилю». Майстер тонального живопису. Роботи Владислава Мамсікова — в музеях та багатьох зарубіжних і вітчизняних приватних колекціях.