Співробітники Херсонського художнього музею ідентифікували ще одну вкрадену окупантами картину

3 месяца назад 0

Фахівці Херсонського обласного художнього музею імені О.Шовкуненка впізнали в кадрі пропагандистського сюжету викрадену російськими окупантами картину Анатолія Платонова "Гурзуф. Джерело". Це вже 87-й викрадений твір, незаконне перебування якого в Криму доведено.

Про це у Facebook  Херсонський художній Музей.

Ідентифікація вкрадених творів мистецтва триває. Цей фрагмент картини, знятий крупним планом в Центральному музеї Тавриди у вересні 2023 року, довго не давав нам спокою. В кадр пропагандистського сюжету він потрапив ще двічі, але видимою залишалась лише тонка смужка полотна. Були певні припущення і були вагання, але нарешті всі сумніви відкинуті: перед нами ще одна жертва мародерства окупантів у Херсонському художньому музеї, 87-й викрадений твір, незаконне перебування якого в Криму доведено.

Анатолій Платонов (1927-2005). Гурзуф. Джерело. Полотно, олія.

Народний художник України Анатолій Платонов, один із найяскравіших живописців Херсонщини, увійшов в історію мистецтва України як неперевершений майстер пейзажів. Одним із серії кримських краєвидів Платонова є викрадене полотно «Гурзуф. Джерело», яке нагадує абстрактну картину, де форма утворюється нашаруванням сочних, відривистих мазків, це живописне місиво створює свій неповторний, майже казковий світ.

Твір був викрадений з колекції Херсонського художнього музею російською окупаційною владою разом із більш ніж 10 тисячами інших творів мистецтва на початку листопада 2022 року перед відходом росіян з Херсона. Це друге полотно славетного херсонського художника, Анатолія Платонова, незаконне перебування якого в сімферопольському Центральному музеї Тавриди доведено.

До речі, на стоп-кадрах з відео, яке зафіксувало викрадене полотно Анатолія Платонова, також можна побачити ще дві картини, ідентифіковані раніше:

Леонід Чичкан (1911-1977). Закарпатський мотив. 1953. Полотно, олія.
Ксенія Стеценко (1959 р.н.). Півонії, маки, виноград. 1998. Картон, олія.

Плекаємо надію, що все вкрадене повернеться додому, і продовжуємо роботу з ідентифікації. Далі буде.