Весняний настрій у художньому музеї

4 года назад 0

Твори Олексія Шовкуненка на виставці «Жіноче обличчя природи»

Весна надворі, весна в душі, весна на картинах! З перших днів весни у стінах Херсонського обласного художнього музею ім. О.О.Шовкуненка оселилась нова виставка «Жіноче обличчя природи» — сонячна, тепла, лагідна.

Експозиція зібрала з колекції музею найкращі живописні твори ХХ століття (і навіть початку ХХІ), присвячені чарівній жінці та природі, що пробуджується навесні — до уваги поціновувачів мистецтва пейзажі, натюрморти та жіночі портрети. Серед відомих імен, заслужених і народних художників — кращі роботи і наших земляків: Анатолій Платонов, Георгій Курнаков, Єгор Толкунов. А ще — картина Самуїла Невельштейна, який більшу частину життя жив і творив у Ленінграді, але народився-то у Херсоні, і, звісно, твори Олексія Шовкуненка.

Не дивно, що весна є однією з найулюбленіших тем художників-пейзажистів. І ми разом з ними спостерігаємо за змінами мінливої природи, вдихаємо аромати квітів, чуємо гомін птахів і прагнемо оновлень у житті.

Біля ліричної картини «Весна в Седневі» херсонського художника Анатолія Платонова не зупинитися просто неможливо — це справжній гімн весні у буянні надзвичайних своєрідних кольорів.

Анатолій Платонов. Весна в Седневі

Відомий кримський митець Федір Захаров був послідовником імпресіонізму, його «Весна» просто випромінює сонячне світло і дарує враження тотального оновлення навколишнього світу.

Федір Захаров. Весна

І, звичайно, яка ж весна без квітів? Вдихайте аромати нарцисів, ромашок, васильків, мімози — десь яскраві та глибокі, десь ніжні та витончені…

Марія Меркульєва. Весняні квіти

Нарешті — ода жінці! Її обожнюють, перед нею схиляються, її прагнуть зрозуміти. Грайлива дівчинка та елегантна пані, ніжне юне створіння та іронічна дама, жінка в очікуванні дитини та щаслива мати… Вона така різна — щаслива, кохана, замріяна і трохи втомлена, вона працює, вона позує, вона чекає, вона посміхається — вона завжди прекрасна і жадана.

Єгор Толкунов. Тетяна

І окремий яскравий і поетичний «куточок» виставки, присвячений творчості Олексія Шовкуненка, чиє ім’я носить Херсонський художній музей. Адже невдовзі, 21 березня, — день народження майстра.

Олексій Шовкуненко. За шиттям

До речі, до дня народження Олексія Шовкуненка, 25 березня, херсонців чекає сюрприз — неймовірна зустріч з живописом і графікою, створеними під сонцем Ізраїлю — гаряча, вибухово кольорова, фактурна виставка «Ізраїльські палітри». Художники Святої Землі, члени Об'єднання професійних художників Ізраїлю, подарували музею свої роботи і присвятили свою творчість Олексієві Шовкуненку.

Тож готуйтесь до цікавої та емоційної художньої подорожі! А зараз не відмовляйте собі у бажанні зануритися в цю весняну зелень, вдихнути аромат квітів, потрапити під жіночі чари…

  •  

View the embedded image gallery online at:
http://vgoru.org/index.php/kultura/item/51621-vesnianyi-nastrii-u-khudozhnomu-muzei#sigProId723d7b4a59