Від 7 жовтня 2023 Херсон лишається без головного архітектора

7 месяцев назад 0

Від 7 жовтня 2023 року завершується дія контракту з головним архітектором Херсона Ігорем Юрчаком. Контракт не подовжують, повідомив редакції Кавун.City пан Ігор.

Ігор Юрчак став Головним архітектором Херсона у 2021 році. Того ж року почались значні перетворення у місті: стартували обговорення Генерального плану міста — документу, який не оновлювали з 2003 року і який потребував термінової роботи для повноцінного життя в місті (розміщення малих архітектурних форм, будівництва нових об'єктів, обліку парків і скверів тощо). Ігор Юрчак разом із командою встигли запустити кілька ініціатив із популяризації історії міста з акцентом на його архітектуру, зокрема «Херсон Є».

Саме з роботою Ігоря Юрчака у Херсоні почались обговорення реконструкції вулиць і проспектів міста з урахуванням побажань містян, експертною думкою та історичними особливостями.

За тиждень до початку масштабного вторгнення Росії в Україну в Херсоні провели громадські слухання щодо нового Генплану міста.

Втім, усім цим планам не судилось поки здійснитись, однак, весь цей час Ігор Юрчак продовжував роботу: спочатку за мірою сил в окупованому Херсоні, згодом — вже в екзилі.

«Головний архітектор — це, в першу чергу, про документи, креслення, зовнішній вигляд та головне — адвокацію відновлення Херсона, — коментує нашій редакції Ігор Юрчак. — Зараз, коли місто нещадно обстрілюють і знищують пам'ятки архітектури і просто важливі для міста об'єкти, як ніколи важливо правильно це зафіксувати, належним чином описати і майже цілодобово доносити це українським та закордонним партнерам. Власне, цим активно займався і я, і мої колеги. Втім, з 7 жовтня у Херсоні залишиться один фахівець департаменту, можливо два, які не зможуть цим займатись повноцінно» .

Наразі, каже пан Ігор, у Херсоні немає умов для того, аби повернутись і виконувати свою роботу безпосередньо на місці. Однак, його робота цього і не потребує: «Я весь цей час продовжував працювати дистанційно. Всі необхідні документи у мене є. Я часто бувю на різних заходах, де без упину просуваю необхідність відновлення Херсона. Звісно, після завершення обстрілів. Це важлива складова подальшого розвитку міста — без неї місто просто не зможе нормально розвиватись, як і без усіх інших».