Відкрито збір заявок на проєкт про творчість херсонської художниці Поліни Райко

2 месяца назад 0

Проєкт “Насіння Поліни Райко”, де учасники зможуть обговорити феномен творчості художниці з Херсонщини, відбудеться у форматі онлайн-зустрічей.

Про це  Центр культурного розвитку "Тотем"

Участь у проєкті можуть взяти усі охочі з різних куточків України, кому не байдужа доля спадщини Поліни Райко. Адже рідне місто художниці — Олешки, досі перебуває в окупації. Її будинок вкритий розписами, зазнав руйнувань внаслідок підриву армією РФ Каховської ГЕС, йдеться у дописі.

“Проєкт, який ми назвали “Насіння Поліни Райко”, має на меті трансформувати цю гірку історію у творчу енергію і усвідомлення того, що мистецький спадок Поліни Райко був, є і залишиться для всіх нас живим джерелом наснаження”,  — пишуть організатори проєкту.В рамках проєкту відбудуться два онлайн-воркшопи з обговоренням та аналізом творчості художниці, її культурної спадщини та значення її робіт. Також на проєкті учасники матимуть можливість створити спільний скетчбук згенерованих творчих ідей.

Анкету на участь можна  до 21:00 14 березня 2024 року.

Поліна Райко (1928-2004) – українська художниця-самоучка в жанрі наївного мистецтва. Малювати почала у 69-річному віці. Образна система мисткині поєднувала християнську, радянську та язичницьку символіки. Розписала власний будинок, літню кухню, хвіртки, паркани, де відтворила власну біографію, свою родину, домашніх тварин, картини природи. На фарби та пензлі витрачала майже всю мізерну пенсію.

Її будинок у тимчасово окупованих Олешках та постраждав під час російського теракту на Каховській ГЕС. Зруйновано до 40% фресок.