Викрадені росіянами з Херсона музейні експонати лежать у Криму, бо їх не можуть каталогізувати без комп’ютерів

3 месяца назад 0

Викрадені росіянами під час втечі з Херсона музейні експонати досі зберігають в окупованому Криму, де їх не можуть каталогізувати, бо не мають необхідної техніки. 

Про це  видання “Медіазона”. 

Херсонський обласний художній музей до російської окупації. Фото: Херсонці Журналісти поспілкувалися з колаборанткою  Наталею Десятовою , яка за крадіжку експонатів перебуває під санкціями США. Жінка в розмові поділились, що з 2014 року  “жила як у підпіллі” , бо  “шкірою відчуває бандерівську заразу”.

Десятова розповіла, що наказ про викрадення експонатів отримала від колаборанта  Володимира Сальдо

“Експонати – це розпорядження Сальдо було, але знову ж таки документально, ось наказу не було, не було пакувальних матеріалів”, – каже вона. 

Останнє завантаження, за її спогадами, відбулося 9 листопада 2022-го, коли невідомі  “люди у військовій формі” забрали старі роботи ХІХ століття, що потребують реставрації. 

Поговорили журналісти й з іншою колаборанткою  Тетяною Шандрою , яку росіяни призначили керувати краєзнавчим музеєм. Вона зазначила, що під час викрадення частина експонатів отримала пошкодження, втім не додала які. 

Обидві жінки, розповідаючи про долю викраденого, наголосили, що експонати в Криму лише зберігають. 

“Важко завантажити до електронного каталогу, коли немає комп’ютерів.  У нас і власний комп’ютер в однієї людини є, здебільшого працюємо з телефонів”, – сказала Шандра. 

Нагадаємо, що, виходячи під натиском ЗСУ з Херсона, росіяни забрали найцінніші об’єкти з обласного краєзнавчого музею, загальна колекція якого становила понад 170 тисяч експонатів.