Викрадений твір Костянтина Коровіна помітили в окупованому Генічеську, у відео “засвітився” відомий колаборант

1 месяц назад 0

Викрадений з Херсонського художнього музею твір художника Костянтина Коровіна “Фаетон у Севастополі” помітили в телесюжеті російських пропагандистів, знятому в окупованому Генічеську Херсонської області, там “засвітився” і один з херсонських колаборантів.

Про це  Херсонський Художній Музей у фейсбуці.

Зазначається, що викрадене полотно з’явилось 19 березня у відео із заходу, який незаконна влада провела у Генічеському центрі дитячої та юнацької творчості з нагоди 10-річчя анексії Росією Криму. Під час заходу “Фаетон у Севастополі” перебував у приміщенні центру, проте його реальне місце зберігання невідоме. Костянтин Коровін (1861-1939). Фаетон у Севастополі. 1916. Полотно, олія.
“В телесюжеті запевняють, що вона (ред. картина) перебуває “у фондах Херсонського художнього музею” (тобто, фейкової структури, зареєстрованої за російським законодавством, яка і здійснила мародерство українського музею), але ясності ця інформація не дає”, — пишуть музейники. У сюжеті пропагандистів взяв участь херсонський колаборант та засновник видання Херсонський вісник new Геннадій Шелестенко.

На своїй сторінці у фейсбуці видання публікувало дописи про так звану “нову Україну” без “українського нацизму” та інші повідомлення з наративами російської пропаганди.

Працівників музею також насторожило поводження окупаційної влади з картиною, адже вона без рами та захисного скла.“Недбале ставлення до шедевру представників окупантських структур і згадки очевидців викрадення музейної колекції (мародери вантажили в фури твори мистецтва, як сміття) свідчать про те, що реставраторам ще доведеться попрацювати”, додають на сторінці Херсонського Художнього музею.

  • 27 квітня на терміновому засіданні Секретаріату та Ревізійної комісії НСЖУ Геннадія Шелестенка виключили зі спілки журналістів.
  • Дружина Геннадія Шелестенка Олена Некроткова (Шелестенко), була кореспонденткою одного з інтернет-видань Херсона, висвітлювала діяльність окупаційних органів та виправдовувала збройну агресію РФ проти України.
  • Нещодавно у Центральному музеї Тавриди в окупованому Сімферополі помітили картину художника-аматора з Нової Каховки Антоніна Фоминцева “Дніпровські плавні”. Полотно потрапило у кадр одного з сюжетів російської пропаганди, знятого у вересні 2023 року