Встановлена ще одна картина, викрадена росіянами з Херсонського музею

3 месяца назад 0

Список музейних робіт, які незаконно перебувають в Криму, поповнився ліногравюрою литовського художника  Самуїла Розинаса.
Про це  працівники Херсонського художнього музею.

В чергове переглядаючи сюжет, знятий пропагандистами в  у вересні 2023 року, музейники розпізнали на зворотному боці роботи, що потрапила в кадр, інвентарний номер, за яким і визначили вкрадений твір – "На захист матері – Батьківщини". 1963. Папір, ліногравюра.Самуель Розинас працював переважно в галузі графіки та книжкової ілюстрації, його ліногравюри відрізняються лаконічністю, точністю та невимушеністю виконання.

На сьогодні працівники музею вже ідентифікували 106 творів мистецтва, вкрадених російською окупаційною владою з Херсонського художнього музею у 2022 році, загальна кількість незаконно вивезеного перевищує 10 тисяч музейних експонатів. Вони встановили, що 105 творів перебувають в окупованому Криму, в сімферопольському Центральному музеї Тавриди. Точне місцеперебування ще однієї роботи невідомо, але є підтвердження з боку окупантів, що шедевр перебуває в їхніх руках.

До того ж окупанти хизуються не лише награбованим картинами, але видають за вкрадене й те, до чого їхні руки не встигли дотягнутися.

Так, 8 травня відбулась онлайн-акція петербурзького російського музею "Художник та війна". На майже двогодинному відео, яке об'єднує окремі сюжети з різних музеїв, була представлена й окупантська версія Херсонського художнього музею. Й відкривала "херсонську частину" цього відео робота, якої в окупантів немає — "Безіменна висота" Василя Боженка.