У Херсоні проходить історичний науково-популярний фестиваль LEGIO Historica

3 года назад 0

У Херсоні проходить історичний фестиваль LEGIO Historica, частину локацій облаштували в Літературному музеї. Там побували кореспонденти Суспільного .

За словами   організатора та засновника фестивалю Євгенія Шатілова, це перший в Україні історичний науково-популярний фестиваль. Проводять його з 2017 року популяризації історії. 

"В 2017 році я і мої друзі, з якими ми разом навчалися на історичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вирішили зробити фестиваль, де б ми могли трошки розширити формат популяризації історії, який існував, спробувати нові підходи, зробити історію такою, яка буде цікава усім. Це по-перше і по-друге, нашою метою було, щоб фестиваль робили люди, які в цьому розбираються" , — розповідає чоловік.
В рамках фестивалю відбулася військово-історична реконструкція "Однострої, спорядження, озброєння українського війська доби Визвольних змагань" 1917-21-го років. Олексій Плохотюк вчитель англійської мови з Києва та понад 6 років захоплюється історичною реконструкцією та демонструє військову форму майже сторічної давнини.

"Накладні кишені і великі ґудзики – це такі прошивки, щоб він не сідав, ну і кашкет – тренч-кеп – англійський, дуже зручний, тому що його можна було м’яти, ось так скидати. І на відміну від фуражки потім швидко одягнути, він не ламався. І практично не знищувався" , — каже Олексій Плохотнюк.

Форму для демонстрації перед глядачами шили за зразками і лекалами початку минулого сторіччя, а зброя – справжня, — говорять військові реконструктори. 

Старший науковий співробітник Національного військово-історичного музею України Євгеній Шупік, розказав, що під час історичного фестивалю глядачі зможуть дізнатися  як змінювалася військова форма, символіка і що з тих історичних елементів збереглось сьогодні в українському війську.