Український бренд відтворив на нашивці вишивку з викраденої військами РФ картини з Херсонського музею

9 месяцев назад 0

Український бренд "Dodo Socks" розробив дизайн нашивки-вишивки на основі викраденої з Херсонського художнього музею російськими окупантами картини Михайла Брянського "Портрет дівчини у вишиваній сукні".  Нашивку розробили у колаборації з музеєм,  бренд на сторінці у Facebook.

Як  у Facebook Херсонський художній музей, компанія створила колекцію патчів з вишивками усіх регіонів Україні, але у процесі пошуку "херсонського" візерунку не могла знайти автентичні орнаменти регіону.

Їх увагу привернула історія картини "Портрет дівчини у вишиваній сукні" Михайла Брянського, яку російські окупанти викрали з Херсонського художнього музею навесні 2022 р.

"На картині узори, які побутували у XIX ст. Тут поєднання лиштви — прямої лічильної гладі, хрестика і занизування характерних для традиційної української вишивки. Ймовірно, такі сорочки були поширені на півдні України",  — йдеться в дописі Херсонського художнього музею.

Що відомо про Херсонський обласний художній музей імені Олексія Шовкуненка 2​7 травня 2023 року виповнилось 45 років від заснування Херсонського обласного художнього музею імені Олексія Шовкуненка. Він був відкритий у будівлі, яка має статус пам’ятки історії та архітектури.

Херсонський художній російські окупанти розмародерили на початку листопада 2022-го, з колекції, яка налічувала майже 14 тисяч одиниць, незаконно вилучили понад 11 тисяч творів мистецтва.

Після відходу російських військ з міста будівля двічі потрапляла під обстріл і зазнавала ушкоджень.

Раніше працівники Херсонського Художнього музею ідентифікували ще п'ять картин з колекції, які викрали російські окупанти у листопаді минулого року.​