Абонентам ТОВ “Херсонрегіонгаз” в грудні треба шукати нового постачальника газу

3 года назад 0

Відкриття ринку газу для населення дало компаніям-постачальникам можливість конкурувати за клієнта, а споживачу – обрати кращі умови і ціну. Втім, більшість споживачів не поспішає змінювати постачальника, навіть, якщо умови для абонента є дуже вигідними, адже сама процедура зміни для них досі здається складною та незрозумілою.

Однак, абонентам ТОВ “Херсонрегіонгаз” вже в грудні доведеться шукати нового постачальника газу. Про це абоненти дізналися з оголошення в особистому кабінеті споживача.

У зв’язку із значною заборгованістю побутових споживачів області за поставлений природний газ, та як наслідок, недостатністю грошових коштів у ТОВ “Херсонрегіонгаз” для закупівлі природного газу, з  01 грудня 2020 Товариство не має можливості здійснювати постачання природного газу побутовим споживачам Херсонської області .

Відповідно до п. 25 розділу III Правил постачання природного газу, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг № 2496 від 30.09.2015 (надалі – Правила),  побутовий споживач має право на вільний вибір постачальника та безоплатну зміну постачальника . Постачальник обирається споживачем самостійно, на власний розсуд, незалежно від місця знаходження даного постачальника на території України.

У разі відсутності станом на 01.12.2020 побутового споживача в Реєстрі споживачів будь-якого постачальника на інформаційній платформі Оператора ГТС побутові споживачі ТОВ “Херсонрегіонгаз”, які до 01.12.2020 не зробили вибору іншого постачальника, автоматично стають споживачами ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”, як постачальника газу “останньої надії”.

Максимальна тривалість постачання природного газу постачальником “останньої надії” не може перевищувати шістдесят днів та в будь-якому випадку не має тривати довше ніж до кінця календарного місяця, наступного за тим місяцем, у якому почалося фактичне постачання природного газу споживачеві постачальником “останньої надії”.

Отже, протягом цього строку, починаючи з 01.12.2020, побутові споживачі Херсонської області (окрім тих, хто до 01.12.2020 обрав іншого постачальника) будуть споживачами природного газу, який буде поставляти ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” та, відповідно отримувати від цього підприємства рахунки на оплату за спожитий газ. За цей час побутовим споживачам також необхідно буде обрати нового постачальника.

Перелік постачальників, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання природного газу оприлюднено на офіційному сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг за посиланням: http://www.nerc.gov.ua/.

Додатково інформуємо, що відповідно до п. 11 Розділу V Правил, споживачі зобов’язані здійснити повний остаточний розрахунок з ТОВ “Херсонреігонгаз” (попереднім постачальником), за виконання або неналежне виконання своїх зобов’язань Побутовий споживач та Постачальник несуть відповідальність передбачену Договором та чинним законодавством.
З 1 липня нового постачальника газу можна обирати та змінювати майже як інтернет-провайдера. Споживачу достатньо лише подати заявку та мінімальний пакет документів новій компанії. Можна навіть онлайн. Далі всіма бюрократичними питаннями опікуватиметься саме новий постачальник. На все про все має йти не більше трьох тижнів. Тож за потреби змінити проблемного постачальника буде нескладно. І домогосподарства вільно обиратимуть найкращий для себе варіант. Перехід від одного постачальника до іншого відбудеться автоматично. Під час переходу людині не відключатимуть газ. Змінити постачальника газу можуть мешканці як приватних, так і багатоквартирних будинків.

Алгоритм дій споживача, який має намір змінити постачальника, доволі простий:
1. Обрати нового постачальника газу. Перевірити, чи компанія має право (ліцензію) на постачання газу можна на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Зверніть увагу, що при зміні постачальника прокладати нові труби не потрібно. Трубами опікуються не газопостачальні компанії, а оператори газорозподільчих мереж (облгази). Змінити облгаз не можна, оскільки в регіоні це – природна монополія. Тобто труба одна, а використовувати її для постачання газу можуть сотні постачальників.

2. Подати заяву-приєднання встановленого зразка до нового постачальника. Це можна зробити безпосередньо на сайті нового постачальника або надіслати йому скановану/сфотографовану заяву на електронну пошту. Разом із заявою-приєднанням споживач пред’являє постачальнику такі документи:

  • документи, якими визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення);
  • документ, що посвідчує особу споживача, а також реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • інші документи, які може вимагати постачальник (перелік яких має бути визначений на сайті такого постачальника)

3. Очікувати повідомлення від нового постачальника про дату, з якої здійснюватиметься постачання природного газу.
4. Отримати остаточний рахунок від попереднього постачальника протягом 6-и тижнів. Розрахуватись із попереднім постачальником протягом 10-и днів з моменту отримання рахунку. Якщо ж ви не погоджуєтеся із виставленим рахунком, звертайтеся до суду.
Білозерка Інфо Полина Светлова