Банки переглядають ставки: які відсотки за депозитами чекають на українців

6 месяцев назад 0

Банки в Україні восени 2023 року почали  переглядати ставки за депозитами . Багато хто вже урізав відсотки за вкладами після вересневого зниження облікової ставки НБУ, тому  глобальних змін у листопаді не передбачається . Проте депозити можуть стати менш вигідними у тих фінустановах, які поки що утримували старі умови. А ось  реальна прибутковість гривневих вкладів може навіть зрости – до 6-7% .

Остання зміна "обліківки" не вплине на депозитний ринок, пояснив OBOZ.UA директор департаменту роздрібного бізнесу Глобус Банку Дмитро Замотаєв.  "Зараз ставка за депсертифікатами залишилася на рівні 20%, тому найближчого місяця триватиме  інерційний перегляд ставок у банках, які ще їх не переглянули . І глобального перегляду ставок (зниження прибутковості) не відбудеться" , – зазначив банкір.

За його словами, у листопаді  середня прибутковість за гривневими депозитами, як і раніше, залежатиме від їхніх термінів. Так:

  • для депозитів терміном  3-6 місяців середня ставка становитиме  14,5% річних ;
  • для депозитів з розміщенням терміном від  9 місяців до 1 року –  14% річних .

Таким чином, ймовірно,  найбільш затребуваними у громадян залишаться депозити саме на 3-6 місяців через короткий термін вкладу та високий прибуток. Очікується, що за підсумками листопада такі депозити становитимуть до 65% усіх нових вкладів.

Крім того, на тлі уповільнення інфляції  зросте "чистий" прибуток за гривневими вкладами , вважає Замотаєв. За його розрахунками, він становитиме до 6% за вкладами на 9-12 місяців та до 7% на депозитах на 3-6 місяців. Це  в 2-2,5 рази вище за прибутковість валютних депозитів , що робить гривневі вклади більш привабливими для громадян, підкреслив банкір.

Загалом ситуація з прибутковістю депозитів в Україні залежатиме не лише від економічних, а й від військових чинників. Зокрема, це інтенсивність та наслідки можливих обстрілів Росією енергетичної інфраструктури України.

"Листопад може виявитися найбільш  сприятливим для громадян, які вирішать покласти гроші на гривневий депозит . Ставки залишаються досить високими, а чистий прибуток перевищує інфляційний прогноз",  – резюмував експерт.