Без тиску та ґвалту у херсонців і тепла не було б

3 года назад 0

Опалювальний сезон у Херсоні «традиційно» починається…з ґвалту. Ай-ай, волають енергетики, городяни будуть без тепла, бо через борги не вмикають газ для котелень. Нинішній сезон холодів винятком не став: акціонерне товариство «Херсонгаз» відмовилося подавати голубе паливо на ТЕЦ, бо та заборгувала 40 мільйонів гривень тільки за розподіл газу. І що ж? А нічого:  газ на ТЕЦ таки пішов, бо його транспортувальникам просто «викрутили руки». Й змусили відновити його постачання перед голосуванням на виборах до органів місцевого самоврядування. 

На сьогоднішній день ТЕЦ бодай частини своєї заборгованості так і не відшкодувала. Голова правління «Херсонгазу» Альберт Зангієв наголошує: договору про реструктуризації боргу також немає. Є тільки надісланий енергетиками графік, згідно якого цей борг повинні погасити до травня наступного року. Але чи погасять – невідомо, бо графік то не банківська чи урядова гарантія. Відтак, вирішення проблеми просто відтермінували на кілька місяців, і перед новим опалювальним сезоном вона, цілком можливо, «вигулькне» знову. 

Інформація до роздумів. Споживачі газу з числа 1620 фізичних осіб заборгували за розподіл газу понад 12 мільйонів гривень. А загальна заборгованість за цю послугу на Херсонщині перевищує 80 мільйонів гривень!

Для порівняння: комунальне підприємство «Херсонтеплоенерго», яке також обігріває  сотні багатоповерхівок у місті, теж мало заборгованість за послугу з розподілу газу. Але міськрада ще минулого скликання, завершуючи свої повноваження, виділила транш для компенсації збиткового тарифу КП . І тепер  у «Херсонтеплоенерго» заборгованості перед «Херсонгазом» немає. Та у випадку з ТЕЦ така фінансова операція неможлива, позаяк це підприємство знаходиться у державній власності, і оплачувати його витрати у будь-якій формі громада не має права. 

У Херсоні вже років із п’ять закликають передати ТЕЦ до власності комунальної. Проте кілька українських урядів поспіль не полишає заманлива думка про те, що хронічно збиткове підприємство можна продати з аукціону, і завдяки цьому поповнити державний бюджет. От тільки покупці чомусь на такий «заманливий» лот не кидаються. А прості отримувачі послуги залишаються безправними заложниками ситуації. Хоча тепер вони можуть видихнути з полегшенням: посеред опалювального сезону газ для котелень за борги відключити не зможуть – вітчизняне законодавство не дозволяє. 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.