Бюджет Бериславського району скоротився в 770 разів

3 года назад 0

Озвучені цифри шокували депутатів райради.

220 тисяч гривень — у такому розмірі 24 грудня Бериславська райрада затвердила бюджет оновленого Бериславського району на 2021 рік. Усі ці кошти заплановано направити на зарплату співробітників та утримання самої райради.

— Верховна Рада внесла зміни до Бюджетного кодексу у зв’язку з завершенням адміністративно-територіальної реформи. Відповідно до них, до районних бюджетів будуть зараховуватися: податок на прибуток підприємств та установ комунальної власності, засновником яких є райради, плата за ліцензії на проведення господарської діяльності, видані райдержадміністрацією, плата за користування майновими комплексами районної комунальної власності, орендна плата за водні об’єкти та інші надходження. Проаналізувавши надходження по усім чотирьом районам, які увійшли до складу об’єднаного Бериславського району, ми прорахували доходи нашого бюджету 2021 року у розмірі 220 тис. грн. З них 200 тис. грн має надійти від оренди комунального майна. Більше жодних дотацій або трансфертів районному бюджету не передбачені. Натомість крім розташованого в Бериславі апарату райради ми повинні будемо фінансувати апарати трьох райрад приєднаних районів до їхньої реорганізації, — розповіла начальниця фінансового управління Бериславської РДА Ірина Литвинова.

Озвучені цифри шокували деяких депутатів. Вони зауважили, що до бюджету-2021 добавлять вільні залишки районних бюджетів станом на 1 січня. За словами деяких виступаючих на сесії райради, чи не найбільше коштів має надійти від бюджету колишнього Високопільського району. Проте навряд чи усіх цих залишків вистачить надовго.

-Не розумію, як район буде виживати з таким бюджетом, як утримуватиме своє майно і своїх співробітників. Тому я пропоную бити в усі дзвони і звертатися до президента України, асоціації обласних та районних рад, щоб показати всю цю дурницю, — запропонував депутат Бериславської райради від “Батьківщини”, екс-голова Нововоронцовської райради Михайло Бідний.

Нагадаємо, що бюджет Бериславського району на 2020 рік був спочатку затверджений у сумі 171 млн грн. Що майже в 770 разів більше за бюджет-2021, навіть з урахуванням приєднаних до нього колишніх Нововоронцовського, Високопільського та Великоолександрівського районів.

Олег БАТУРІН.

Фото автора.