Через низьку ефективність агробізнесу інвестиції в землю будуть мінімальними — думка

4 месяца назад 0

На ринку землі немає ажіотажу, як попередні два роки, коли стартувала земельна реформа. Владислав Тютюнник, директор Inter AgroLab вважає, що попиту великого і не буде, бо аграрії у «великих мінусах» і намагаються звести кінці з кінцями.

Про це йдеться у спецпроєкті «10 тисяч гектарів в одних руках: чи готовий ринок до нових змін з 1 січня 2024 року», пише Kurkul.com.

За словами аграрія, через низьку ефективність агробізнесу інвестиції в землю і загалом в агросектор є ризиковими. Купівля землі зараз — ризик навіть для великих підприємств. Більшою мірою це повʼязано з війною і невизначеністю в країні.

«Якби в мене були кошти, то точно не інвестував би у сільське господарство. Я не бачу такого ажіотажу, якого всі так очікували два роки тому, коли відкрили ринок землі. Дуже малий відсоток продає сьогодні. Цьогоріч дуже низька ефективність агробізнесу. Чи варто інвесторам зараз заводити гроші в країну, яка воює — дуже сумніваюся. Відповідно вартість не зросте кардинально на землю. Бізнес любить спокій. Під час війни величезні ризики, які ніхто не покриє. Хтось може спекулювати на даній темі, бо це ринок. З іншого боку — це впевненість бізнесу в тому, що земля є їхньою власністю. Це захищеність інвестицій інвесторів», — пояснив Владислав Тютюнник.

Читати за темою: Відкриття 2 етапу ринку землі має переваги для фермерів

Директор агропідприємства «Флора А.А.» Андрій Капріца також не вбачає великого ажіотажу із продажу землі.

«Чому треба трохи видихнути? Бо не побіжать усі завтра продавати і не виросте вартість землі відразу в три чи п'ять разів. Теоретично ціна може піднятися не набагато, але якщо дивитися на рентабельність останніх кількох років нашого сільського господарства, то я не думаю, що будуть масово купувати. Крім того, я не вважаю, що власність землі сьогодні дуже приваблива. Уявімо, якщо завтра все зміниться і повернеться все до попередніх років — супер. Теоретично це буде вигідно. Станом на зараз минулий рік показав, що не все так радісно і привабливо», — зазначив фермер.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.