Через шахраїв четверо жителів Херсонщини втратили понад 47000 гривень

2 месяца назад 0

Жертвою «банківського» шахрая став мешканець обласного центру. Чоловіку зателефонував невідомий, представився працівником служби безпеки банку та повідомив, що з його рахунку хтось намагається зняти кошти. Щоб зберегти свої заощадження, заявнику потрібно було надати псевдопрацівнику всю особисту інформацію та реквізити по картці. Чоловік виконав умови, після чого з його рахунку шахраї зняли 15000 гривень.

Про це повідомляє пресслужба поліції Херсонської області.

За такою ж схемою втратила свої заощадження жителька Білозерки. Жінка передала реквізити картки та пін- код від неї нібито банківському працівнику для оновлення захисту, після чого з її рахунку зникло 14100 гривень.

Пам’ятайте: якщо вам телефонує працівник банку, він ніколи не буде запитувати вашу особисту інформацію, PIN-код до вашої платіжної картки, тризначний номер на звороті картки, коди підтверджень платежів або паролі до інтернет-банкінгу. Якщо вам телефонує нібито банківський працівник із такими питаннями – це шахрай! Негайно припиніть розмову і зверніться до свого банку за номером, вказаним на картці.

Також жертвою зловмисників стала мешканка Херсона, яка втратила гроші під час продажу товару на платформі онлайн-оголошень. Жінка через додаток перейшла за посиланням, яке їй надіслав псевдопокупець, та ввела дані банківської картки для оформлення. Після цього з її рахунку шахраї зняли понад 3000 гривень, а товар заявниця так і не продала.

Наголошуємо: щоб не втратити заощадження, ніколи не переходьте за сумнівними посиланнями, які надходять вам у різних месенджерах. Шахраї відправляють жертвам посилання на фішинговий сайт, який візуально копіює платіжну сторінку платформи онлайн-оголошень і її дуже важко відрізнити від справжньої. Під час онлайн-шопінгу обирайте лише післясплату, якщо не впевнені у чесності покупця або продавця.

До поліції звернулась і жителька одного з населених пунктів Херсонщини. Жінка розповіла, що їй у месенджері надійшло повідомлення від нібито її сестри, яка просила терміново позичити їй гроші. Жінка запанікувала та одразу перевела на надісланий їй рахунок 15000 гривень.

Лише після цього вони зв’язалися з сестрою та дізналася, що її акаунт у соціальній мережі «взламали» шахраї та надсилали такі повідомлення всім підписникам.

Нагадуємо: якщо ви отримуєте повідомлення від родичів чи друзів у різних соціальних мережах із проханням позичити гроші, ні в якому разі не перераховуйте одразу кошти, а спочатку самі перетелефонуйте людині та дізнайтеся, чи дійсно потрібна допомога.

Відомості за усіма фактами внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.