Чи зможуть українські аграрії відновити довоєнне виробництво після перемоги України — конференція БТУ-ЦЕНТР

2 года назад 0

Компанія «БТУ-ЦЕНТР» і ГС «Органічна Україна» 9 грудня проведуть конференцію «Національний виклик: Деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?». Про це повідомили у пресслужбі компанії-організатора.

Захід присвячений проблемі деградації ґрунтів та пошуку шляхів її вирішення в Україні. Цього року фокус обговорення зосереджений на деструктивному впливі активних воєнних дій на ґрунти. Представники науки, освіти, бізнесу та держави шукатимуть шляхи відродження ґрунтів, що постраждали внаслідок війни.

Конференція включатиме три секції:

  • «Деградація ґрунтів: нові виклики та перспективи»;
  • «Сучасні методи визначення здоров’я ґрунту»;
  • «Практичні кроки до відродження родючості ґрунтів».

«У фокусі обговорень проблеми, які Україні слід вирішувати вже зараз, способи визначення ступеня деградації ґрунту та його мікробіому, практичні інструменти оздоровлення у різних випадках деградації, інтеграція державних та міжнародних програм з відновлення родючості ґрунту», — розповіли організатори. 

Як розповіла Олена Корогод, президент ГС «Органічна Україна», планета втрачає щорічно 24 млрд т родючої землі, через що страждають понад 3 млрд людей. Є ризик, що до 2050 р. 95% земної поверхні будуть складати деградовані ґрунти. За останні 130 років українські ґрунти вже втратили близько 30% гумусу, а рівень розораності сягає 53%, і є одним з найвищих у світі.

Проте з повномасштабним вторгненням російських військ до України постав ще один надзвичайний виклик — забруднення ґрунтів внаслідок бойових дій.   

«У зв’язку з активними воєнними діями після 24 лютого близько 182 880 м² забруднені шкідливими речовинами. За підрахунками ООН, Україна — одна з найбільш замінованих країн світу. На розмінування доведеться витратити, у кращому випадку, від 5 до 7 років. Кожний вибух артилерійського снаряда — це низка токсичних сполук, що потрапляє в ґрунт. Розриви снарядів та мін призводять до миттєвого руйнування верхнього родючого шару ґрунту, який формувався протягом віків», — зазначила Світлана Корсун, виконавчий директор Інституту прикладної біотехнології «БТУ-ЦЕНТР», д. с.-г. наук.      

Конференція відбудеться online. Зареєструватись на захід можна за посиланням.