Ціни на базові овочі рвонули вгору: який прайс виставили супермаркети України

6 месяцев назад 0

В українських супермаркетах зросли ціни на основні овочі. За місяць подорожчання за деякими позиціями становило до 5 гривень за кілограм. Найсильніше ціни піднялися на  картоплю та капусту .

Так,  картопля на початку жовтня продавали в середньому по 13,25 грн/кг, свідчить ціновий моніторинг порталу "". А вже на початку листопада середня вартість овочів підвищилася на 3,65 грн – до 16,9 грн/кг.

Втім, це не означає, що картоплю не можна купити дешевше, адже йдеться саме про середню ціну. Станом на 2 листопада, як показав моніторинг OBOZ.UA,  найдешевшу картоплю в торгових мережах "АТБ" та "Метро" продають по 9,45-10,5 грн за кілограм.
Молода капуста упродовж жовтня в середньому подорожчала на 4,76 грн – з 16,88 грн/кг до 21,64 грн/кг. Ціна на цей овоч підвищується через сезонний фактор – чим холодніше стає на вулиці, тим вищі витрати на зберігання капусти, і відповідно дорожчий сам продукт.

Стара капуста значно дешевша – в середньому 8,07 грн/кг. Але й це дорожче, ніж минулого місяця, коли ціна становила 7,55 грн/кг.
Ріпчаста цибуля теж подорожчала за місяць, але до весняних рекордів цьому овочу поки що далеко. Станом на початок листопада овоч продають у супермаркетах у середньому по 12,52 грн/кг.

Не дуже помітно подорожчала і  морква . Її ціна підвищилася лише на 25 копійок, у середньому до 8,75 грн/кг. В "АТБ" та "Сільпо" овоч можна купити ще дешевше – по 7,1-7,95 грн/кг.
Що буде з цінами на овочі
Вартість овочів в Україні наприкінці 2023 року  підвищуватиметься щомісяця на 5-10% . Такий прогноз раніше озвучив голова парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду ("Слуга народу")

Нардеп пояснив, що подорожчання цих продуктів зумовлене насамперед  сезонними факторами . Так, у холодну пору року овочі та фрукти необхідно тримати у спеціальних сховищах, і це призводить до зростання собівартості продукції.