Депутат розповів, чому потрібно підтримати розпаювання сільськогосподарських підприємств

2 года назад 0

Депутатам пропонують проголосувати за законопроєкт №3012-2 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільгосппідприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю)». Ініціатива забезпечить розвиток агросектору з боку тих хто хоче займатись сільським господарством. Про це повідомив член аграрного комітету, народний депутат України Вадим Івченко, в матеріалі «Розпаювання сільськогосподарських земель державних підприємств – останні правки до законопроєкту 3012-2» на AgroPolit.com.

«Законопроєкт необхідно підтримувати, адже законодавці мають забезпечувати гарантії соціального захисту. Передача 20% приватизованих земель державних сільгосппідприємств у власність учасникам бойових дій для ведення особистого селянського господарства, а 40% цих земель працівникам підприємства та пенсіонерами з їх числа — вважаю правильним, своєчасним і необхідним», — повідомив нардеп.

Вадим Івченко додав три коментарі щодо законопроєкту:

  • Якщо розділимо майно аграрних ДП та землю, то це майно піде з молотка за 2 грн. І всі ці ферми просто розберуться і все. Якщо ми зможемо закріпити продаж на аукціони єдиним майновим комплексом — було б добре. Таким чином, ми дамо шанс тим підприємцям виграти, які хочуть займатися в тому числі тваринництвом.
  • Якщо у ДП є господарський двір і умовно 2 тис. га землі, то можна зобов’язати покупця інвестувати у нього, щоб розвивати тваринництво. Тобто фактично ми будемо обмежувати тих, хто буде спекулятивно приходити на купівлю відповідної території.
  • Все-таки,40 % залишиться державною землею.