Держгеокадастр запроваджує інструменти для ухвалення управлінських рішень із використанням даних НІГД

1 год назад 0

Держгеокадастр презентував розроблений функціонал геопорталу пілотного проєкту НІГД та інструменти геопорталу для ухвалення управлінських рішень на основі реальних даних. Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики.

Так, станом на сьогодні в НІГД (Національна інфраструктура геопросторових даних) зареєстровано 2388 користувачів. Там представлено 12 ЦОВВів та 14 ОДА/ОВА. На геопорталі зареєструвалося 732 територіальні громади. Серед топ-5 областей — Вінницька, Одеська, Закарпатська, Полтавська, Житомирська області.

Як підкреслив заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик, це високий показник, але не 100%. 

«НІГД — наступна еволюція розвитку кадастру. Органам державної влади, місцевого самоврядування, державних установ, підприємств та організацій важливо розвивати власні геопортали та сервіси. Це створить потрібну Україні повноцінну та ефективну геопросторову екосистему», — підкреслив він.

Як зазначається, на сьогодні повністю завершено нормативно-правове забезпечення НІГД.

Попри пілотний статус національного геопорталу НІГД, Держгеокадастр спільно з Науково-дослідним інститутом геодезії й картографії імплементували низку інструментів для практичного використання геопросторових даних (Use Case), які вже дозволяють зареєстрованим користувачам відчути переваги роботи з геопорталом.

Читати за темою: В Україні зміниться порядок ведення Держземкадастру

Наразі у пілотному проєкті геопорталу реалізовано декілька кейсів, які поділяються на дві групи:

  • інформація на всю територію України (адміністративно-територіальний устрій, межі земельних ділянок, пункти незламності тощо);
  • геопросторовий аналіз за обраним параметром (паспорти громад).

Як повідомили у відомстві, Держгеокадастр продовжить роботу з органами місцевого самоврядування щодо реєстрації на геопорталі пілотного проєкту НІГД (nsdi.gov.ua) та підключення наявних наборів геопросторових даних та метаданих.

Крім того, план на найближчу перспективу: 

  • розробка сертифікацій для створення/оновлення Базової державної топографічної карти;
  • розробка специфікацій для тематичних геопросторових даних;
  • підключення та інтеграція геопросторових даних до національного геопорталу тощо.