Док для хорватів збудує херсонська верф

2 года назад 0

Після тривалої перерви державний судозавод «Паллада» (Херсон) уклав великий контракт. Він передбачає будівництво композитного доку вантажопідйомністю п’ять тисяч тонн для хорватської компанії Iskra shipyard.  Док призначений для обслуговування як цивільних, так і військових суден, включно із підводними човнами.

Вартість угоди є комерційною таємницею, хоча упевнено можна стверджувати: вона обраховується у мільйонах доларів США. Втім, виконувач обов’язків директора «Паллади» Євген Алхімов запевнив, що проект дасть можливість забезпечити роботою понад триста корабелів упродовж року . Підприємству це дуже потрібно: адже через довгий простій верф накопичила величезні борги – тільки неплатежі по зарплаті перевищили двадцять мільйонів гривень.

— Контракт підписали, чекаємо від замовника перерахування авансу. Часу для виконання замовлення взяли «із запасом», відтак терміни не зірвемо – навпаки, можемо здати новий док трохи раніше. Та навіть якщо все піде добре, чистого прибутку від продажу доку однаково  не вистачить, аби погасити всі борги «Паллади». Для цього потрібен хоча б іще один вигідний контракт, — зауважує Євген Алхімов.

Між тим, просто на території судозаводу стоять «заморожені» гроші. Це також док – його корпус готовий на 60 відсотків, інше обладнання – на 25 відсотків. Док підприємство зводило за власні кошти, отримані від попередніх замовлень, і розраховувало вигідно реалізувати. У разі успішного продажу  за нього можна було б заробити близько десяти мільйонів доларів США, та не склалося – покупців не знайшлося. А хорвати замовили док меншої вантажопідйомності, тож його доведеться створювати «з нуля».

Трохи про замовника доку. Компанія Iskra shipyard заснована 1905 року. Головний офіс – місто Шибеник (Хорватія). У штаті 180 висококваліфікованих інженерів, робітників та спеціалістів. Є найбільшим підприємством з судноремонту на східному узбережжі Адріатичного моря.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.