Еко-губки з гарбузів виготовляє фермер з Херсонщини

3 года назад 0

Екзотичні “родичі гарбузові”, або люфу вирощують переважно не для споживання людьми чи тваринами. З овоча роблять натуральні губки. Виробництво мочалок з люфи вже працює і в Україні, повідомляє SEEDS. Усе почалося з кількох насінин і переросло у крафтовий бізнес — сімейну ферму Family Loofa.

Володимир Жданов, власник ферми, яка базується в селі Каїри на Херсонщині, прагне не лише замінити синтетичні мочалка натуральними, а й спонукає інших фермерів займатися вирощуванням люфи, адже крім губок продає насіння рослини.

  • Для довідки: Люфу ще називають рослинною губкою, або губковим гарбузом. Це однолітня трав’яниста рослина з продовгуватими плодами (довжиною 60 сантиметрів та більше). Ззовні схожа на великий кабачок. З люфи виготовляють олію, її використовують у фармацевтичній галузі, в Азії та Африці свіжі плоди вживають у їжу. Волокна висушеної люфи вбирають вологу, саме тому з рослини виготовляють губки.

— Чому саме люфа? Як давно ви займаєтесь вирощуванням цієї культури?
— Уперше ми висадили люфу на великій площі у 2018 році. Побачив рослину вдома у друзів та зацікавився, попросив у них жменю насіння. Тоді посіяли її між рядами винограду, адже люфа плететься і їй потрібна опора. Коли дозрів перший урожай, роздав губки друзям та родичам, щоб випробувати продукт, подивитися, чи цікавий він споживачеві.

Мочалки на продаж почали виготовляти в 2019 році. Чому обрав цей напрямок? Я займаюсь громадською діяльністю, тому давно зацікавився темою захисту довкілля, екологічних проєктів та продуктів. Мочалки з люфи — саме такий продукт. Для мене люфа — своєрідний символ чистоти, натуральності, адже рослина дозволяє замінити синтетичні мочалки натуральними, такими, які не завдають шкоди довкіллю.

— Наскільки зручні ці господарські губки і мочалки для особистої гігієни та як довго вони слугують?
— Це достатньо індивідуально, але зі свого досвіду та зі спілкування з клієнтами можу стверджувати, що, за умови правильного догляду за мочалками для тіла, висушування після кожного використання, вони можуть слугувати півроку та навіть більше. Губка для миття посуду слугує від місяця до двох.

Вироби з люфи дуже зручні, до того ж їх не потрібно часто змінювати, на відміну від синтетичних губок.

  • Ціна питання: Ціни на натуральні губки з люфи коливаються від 25 до близько 100 гривень. Упаковка насіння (300 шт) вартує 360 гривень.

Губки для миття посуду — Який обсяг виробництва? Які площі у вас наразі зайняті під люфою?
— Зараз вирощуємо 0,3 гектара. Щодо врожаю, не можу точно сказати, адже ми не використовуємо для виробництва мочалок пошкоджені плоди — люфа має бути цілою. У середньому одна рослина дає чотири-п’ять якісних плодів.

— Як реалізовуєте продукцію?
— Ми використовуємо різні канали збуту, але переважно це соціальні мережі та наш сайт.

Насіння продаємо від 300 штук. Цього вистачить, щоб посіяти люфу на ділянці площею 1 сотка. Раніше пакували насіння у невеликі пакети (по 10-20 штук), але це займає достатньо багато часу на підготовку та відправлення і не зовсім вигідно.
Мочалки для особистої гігієни — Як виглядає процес створення губок з люфи? Як доглядати за рослиною?
— Усі процеси — це ручна праця, тому виробництво вимагає досить багато часу. Це і підготовка, і збір урожаю (коли люфа вже висушена), чищення, надання товарного вигляду.

Щодо догляду, то люфа любить тепло і вологу, тому варто обладнати полив. Можна висівати насіння одразу в ґрунт. Це роблять у середині травня. Але так вона довго сходить, тому краще спочатку посіяти розсаду, а вже потім висаджувати люфу на полі.

— Що порадите тим, хто хоче займатися вирощуванням люфи?
— Беріться за цю справу, лише якщо вона вам подобається. Адже успіху можна досягти, якщо ви любите те, чим займаєтесь. Це один з ключових факторів.

Також, до того як почати справу, раджу знайти свого покупця — подумати, де і як ви будете реалізовувати продукцію.
Family Loofa – сімейний бізнесТих, хто хоче подивитися, як виглядає люфа, як її вирощують та переробляють, запрошую до себе на ферму в село Каїри на Херсонщині. 25 вересня ми плануємо організувати день відкритих дверей. Багато людей цікавляться культурою, тому вирішили зробити такий безкоштовний захід. Відвідувачі також зможуть придбати губки чи насіння. Чекаємо всіх охочих о 12 годині. Запрошуємо не лише фермерів, а й туристів та представників ЗМІ — усіх, кого ця тема цікавить.

Зареєструватися для поїздки на ферму можна за посиланням: https://familyloofa.com/openday