Експерт озвучив прогнози щодо зростання ціни на землю у 2024 році

2 недели назад 0

Середньозважена ціна землі в Україні за 2023 рік досягла показника у 38,6 тис. грн/га. Проте у 2024 р. вона може зрости на 10-15%. Такий прогноз озвучив старший проєктний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабміну Андрій Мартин в інтерв’ю AgroPolit.com.

«Прогнози під час війни справа дуже невдячна, проте у 2024 році можна очікувати подальше поступове зростання цін на сільськогосподарську землю — максимум на 10-15%. Це пов’язано із тим, що відновлена торгівля сільськогосподарською продукцією морем і маржинальність агробізнесу потроху відроджується. Порти Одещини виходять на довоєнні показники. Законодавство про консолідацію землі мають більшість країн ЄС, але на рівні саме національного законодавства», — зазначив Андрій Мартин.

Нагадаємо, у лютому ціни купівлі-продажу сільськогосподарських земель залишаються на рівні січня 2024 року. Середньозважена ціна купівлі землі в лютому 2024 року склала 41,6 тис. грн/га (в січні 2024 року — 41,7 тис. грн/га), а середньозважена ціна земель з цільовим призначенням «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» становила 42,5 тис. грн/га (проти 42,2 тис. грн/га в січні).

Експерт також впевнений, що в Україні поступово зростатиме потреба в консолідації земель, оскільки аграрії-орендарі викуповують ділянки землі у різних місцях, а отже вони зацікавлені у формуванні єдиних земельних масивів.

Андрій Мартин розповів, що можливість створення національного законодавства щодо консолідації земель обговорювали з Євросоюзом при розробленні Плану ЄС для України, однак до переліку обов’язкових заходів його не внесли.

Читати за темою: 

  • Законопроєкт про консолідацію сільгоспземель усуне ряд недоліків у землеволодінні
  • У ФДМУ розповіли про ціни на оренду держземель
  • Юрособи готові платити вищу ціну за сільськогосподарські землі — KSE Агроцентр

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р.