Експерт пояснив, якими мають бути надходження від сільськогосподарських земель

2 года назад 0

Наразі земельні ресурси України мають максимально ефективно забезпечувати економіку країни надходженнями. Якими мають бути ці надходження розповів Володимир Нагорний, керівник відділу земельних і майнових відносин МХП у матеріалі «Відновлення економіки після ПЕРЕМОГИ, або У фокусі земельні ресурси України», пише Kurkul.com.

  • По перше, надходження від операційної діяльності. Вирощування сільськогосподарської продукції та її реалізація, в т.ч. на експорт супроводжуються податковими надходженнями до державного та місцевих бюджетів: податок на доходи фізичних осіб, ПДВ, акцизи тощо.
  • По друге, податкові надходження до бюджетів усіх рівнів, що не пов’язані із операційною діяльністю.
  • По третє, сама земля, яка може бути використана агровиробниками офіційно, має бути ними використана з максимально можливим ефектом для держави. 

«Маю на увазі усі землі державних підприємств, установ, організацій. Таких не менше 500 тис. га… Але хто з нас хоч один раз чув цифру скільки надходжень до державного бюджету принесли сільськогосподарські землі, що перебувають у віданні держави (мінАПК, міносвіти, міноборони, Академії Аграрних наук та ін.)? Та точно ніхто не бачив як вони заростають бур’янами, практично усі використовуються. Півмільйона гектар це приблизно 2,5 млрд грн недоотриманих державою коштів», — пояснив експерт.

  • Від старту ринку землі в Україні продано понад 45 тисяч земельних паїв
  • Для фермерів проведуть безкоштовні тренінги із точного землеробства