Експерт розповів, як шахраї обманюють землевласників

2 года назад 0

З відкриттям ринку землі, аферисти кожного разу вигадують нові схеми обману землевласників. Одна з таких схем — це перепродаж землі представниками пайовиків за довіреністю. Повідомляє Економічна правда.

«Насамперед шахрай шукає пайовика, який прийняв рішення продати свій земельний наділ. Розповідає йому історію про те, що орендар або хтось інший буде уповільнювати процес продажу», — розповів експерт із земельних відносин Денис Башлик. 

Далі шахрай пропонує купити ділянку за заниженою ціною. Для цього продавцю потрібно поїхати з ним до нотаріуса, підписати довіреність на продаж, віддати документи на землю, копії своїх документів та банківську картку.

«У такий спосіб він одразу отримує свої $900-1000 за гектар готівкою. Кульмінація — шахрай реєструє намір на продаж земельної ділянки за довіреністю за завищеною ціною для того, аби мінімізувати вірогідність згоди орендаря на купівлю», — пояснив експерт.  

Після цього розпочинається процедура місячного очікування. Паралельно тривають пошуки покупця за ринковою ціною. Наостанок — шахрай і новознайдений покупець проводять угоду. 

«Як підсумок, пайовик лишається з копійками на руках, орендар обдурений, шахрай заробив. Як би сумно не було це визнавати, втім, ця схема набуває все більшої популярності. Компанії, які за нею працюють — пропонують швидко і безпечно інвестувати у сільськогосподарську землю вже сьогодні», — попередив Денис Башлик.