Фермер пояснив, чому довгострокова оренда землі вигідніша за купівлю

2 года назад 0

Органічне господарство із Житомирщини «Жива Нива» орендує 90% земель. Оскільки довгострокову оренду вважають вигіднішою за купівлю Про це розповів керівник земельного сектору господарства Максим Талько в матеріалі «Без земельного аудиту ніколи не отримаєш землі конкурентів» на Kurkul.com.

«Ми порахували, що нині вигідніше орендувати землю. Та й моя особиста думка, що краще довгострокова оренда, як для підприємства, так і для пайовиків та територіальних громад. Сумлінно виконуючи свої зобов’язання, виплачуючи своєчасно конкурентну оренду плату, підтримуючи соціальну складову громад можна впевнено працювати на орендованій землі. Що ж до власників землі, то їм потрібно пам’ятати, що цей «товар» більше ніхто не виготовляє. Тому перш ніж продавати, варто добре подумати», — пояснив аграрій.      

За словами Максима Талька, наразі у господарства приблизно 10% власних земель, відповідно — 90% орендованих.

Також він додав, що Житомирщина станом на 2021 р. мала найнижчу середню вартість ріллі в Україні — 21 411 грн.

«Житомирщина доволі різноманітна в цьому сенсі, землі в південних районах області набагато краще, ніж у північних. До початку повномасштабної війни, ми купували землі в діапазоні від 20 до 45 тис. грн/га, в залежності від району. Загалом масового бажання продати землю не спостерігається, хто хотів вже давно уклали емфітевзис», — додав Максим Талько.

Читати за темою: Стало відомо, де найактивніший ринок землі