Фермер розповів про виклики для ринку землі в умовах воєнного стану

6 месяцев назад 0

Попри воєнний стан та невтішні прогнози щодо стану української економіки, сільськогосподарська земля виявилась стійким активом. Однак лишаються невирішені проблемні моменти. Про це розповів Віктор Шеремета, перший віцепрезидент Асоціації фермерів та приватних землевласників України, власник ФГ «Геркулес», в інтерв'ю «Віктор Шеремета: Ринок землі в Україні має бути доступним для молодих фермерів» на Kurkul.com.

Так одним із негативних факторів аграрій називає відсутність державного регулятора у цьому питанні.

«У нас в одному селі на аукціон виставили землю, яка знаходилася, так би мовити, всередині господарства. І щоб не втратити цю землю, господар «боровся» до останнього. Урешті — заплатив 30 тис. грн за гектар оренди у рік. Це ж якась спекуляція», — зазначив Віктор Шеремета.

На його думку, це неправильний підхід. В усіх цивілізованих європейських країнах існує державний регулятор. У Франції це «Сафер» — напівдержавна організація, яка керує цим процесом, у Польщі — земельна агенція, у Німеччині — аграрні палати.

«Я вважаю, що має функціонувати державний регулятор земельних відносин. В Україні така структура не передбачена земельною реформою. Без державного регулятора є усі шанси існуванню «дикого» ринку, така відсутність контролю може призвести до негативних наслідків. Наприклад, землю можуть купити спекулянти, які не будуть працювати на ній, а лише використовувати її для заробітку», — зазначив Віктор Шеремета.

Спираючись на свій досвід співпраці з фермерами з інших країн, аграрій вважає, що у ринку землі в Україні є хороші перспективи для підняття економіки країни за умови грамотної політики.

«Я був у багатьох європейських країнах, де ринок землі працює. Ми брали участь в пілотному проєкті на купівлю землі. Так от, серед п'яти претендентів у пріоритеті там не фермер, у якого є гроші, а молодий господар і сім'янин. Тобто ціллю є зацікавити молодь — жити і працювати в селі. Це вірний і перспективний крок. Земля повинна належати тим, хто на ній живе і працює. Це поширена практика у світі. Тому для цих людей потрібно створити сприятливі умови для життя, можливості розвитку і самореалізації», — вважає аграрій.

Читати за темою: 

  • Ціна землі на онлайн торгах зростає майже удвічі
  • Мінагрополітики підтримує запуск другого етапу ринку землі
  • В Україні врегулюють питання обміну правами користування земельними ділянками