Глава Херсонської ОВА Прокудін: З посівною цього року складнощі, розміновано приблизно 10% земель

1 год назад 0

Із посівною кампанією в Херсонській області цього року є складнощі через високу замінованість земель, повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Про це він сказав в інтерв'ю агентству , опублікованому 17 березня.

"Поки що з понад ніж 500 тис. га земель піротехніки ДСНС та Нацполіції розмінували лише трохи більше 10%. На іншій  частині територій посівну проводити не можна через високу мінну небезпеку" , – сказав Прокудін.

Він зазначив, що роботи з розмінування території області продовжують безперервно. "Тож почекаємо з песимістичними прогнозами", – додав посадовець.

Цього березня вийшло дві великі статті про проблеми фермерів у деокупованій частині півдня України – в американському та українському виданні .

Один із авторів обох матеріалів, репортер Стас Козлюк, у своєму Twitter коротко ситуацію: "Виглядає все, м'яко скажемо, не дуже оптимістично… Поля заміновані, фермери пограбовані, грошей нема, техніки нема, посівного матеріалу нема".

Він , що страждає як великий бізнес, так і фермери, тому що "розвалило господарства приблизно однаково": зерносховища побиті обстрілами; частину техніки знищено; зерно, яке минулоріч запасали на посівну, згнило.

За , фермери все одно і далі працюють: використовуючи металошукачі, виводячи трактори у поля на свій страх і ризик. "Кажуть, що вибору нема: ти або починаєш працювати і вибиратися з ями, або якщо твій бізнес простоїть ще рік – він остаточно помре" , – розповів Козлюк.

Президент України Володимир Зеленський 13 березня заявив, що понад 170 тис. км? території України залишаються небезпечними через міни й снаряди, які не розірвалися, суттєва частина цієї території – земля аграріїв.

Внаслідок російської агресії приблизно 30% території України забруднено вибухонебезпечними предметами, на розмінування може знадобитися до 10 років, повідомляв 7 березня 2023 року спікер ДСНС України Олександр Хорунжий. Найбільш забруднені – Харківська й Херсонська області, де ворог перебував найдовше.

В Україні створили інтерактивну карту потенційно замінованих територій. Щодня фахівці ліквідують понад тисячу боєприпасів, зазначають у Держслужбі з надзвичайних ситуацій України.

З огляду на масштаби забруднення, за наявних в Україні ресурсів розмінування може тривати 70 років, зазначила 4 березня віцепрем'єр-міністерка України – міністерка економіки Юлія Свириденко.