Громада зі Львівщини завдяки аудиту вивела с/г землі з тіні та заробляє на оренді

11 месяцев назад 0

Земля є одним із основних ресурсів для сільського господарства та промисловості. Тому громада, у якої є земля, про яку вона все знає, стане надійним партнером для бізнесу. А бізнес має враховувати адекватні вимоги громад. В ідеалі це повинні бути угоди win-win, коли всім сторонам комфортно співпрацювати.

Про це йдеться в матеріалі «Як громада вчиться заробляти на своїй землі: чек-лист від Белзької ТГ» на Zemliak.com.

Із чого починати та як навчитися ефективно розпоряджатися землями в громаді, розповіли представники компанії Feodal.проєкт (окремий підрозділ компанії Feodal).

«Разом із представниками Белзької громади (Львівщина) ми досить швидко виявили та проінвентаризували десятки земельних ділянок, які недобросовісні товаровиробники використовували без будь-яких правовстановлюючих документів. А громада через це зазнавала шалених збитків. Отримані в результаті аудиту дані зчинили справжній фурор у громаді — ми разом віднайшли «золоту жилу» надходжень до бюджету», — каже Антоніна Єланська, керівниця компанії Feodal.проєкт.

У таких випадках громади особливо вільні спілкуватися з бізнесом на рівних і офіційно домовлятися на взаємовигідних умовах. 

У випадку з Белзькою громадою, коли земельний відділ отримав результати аудиту та побачив усі земельні ділянки, що перебували «в тіньовому» обробітку, агровиробники самі прийшли до них із пропозицією оплатити інвентаризацію.

«Тепер вони захотіли оформити оренду офіційно і працювати прозоро. Ба навіть більше, громада та аграрії у Белзі навіть домовилися про управління та офіційну сплату за користування земельними ділянками, власники яких померли», — йдеться у матеріалі.

У компанії Feodal пояснили, що не в кожній громаді товаровиробники так охоче будуть оплачувати виготовлення технічної документації. Проте досвід компанії показує, що кожен фермер так чи інакше має самозахоплення, чи то ділянки без офіційних договорів оренди, чи то польові дороги, невитребувані паї або комунальні землі. Саме аудит виявляє усі так ділянки. А далі обирати фермеру: або оплата технічної документації та офіційна оренда, або відповідальність перед законом. Вибір буде очевидним. 

Щобільше, у Белзькій громаді фермери почали реєструвати нові фермерські господарства, оформляти офіційні договори оренди й брати активну участь в земельних аукціонах. А це напряму веде до збільшення надходжень ПДФО до бюджету. 

Завдяки такій ініціативності с/г виробників Белзька громада не витратила на інвентаризацію жодної копійки із власного бюджету.

«Це дуже круто — зайти в систему і бачити кожну земельну ділянку громади, знати все про свої землі й використовувати ці знання на максимум. Я можу гордо сказати, що ми ці землі вивели з тіні, ми їх зберегли, не дозволили їх розділити і розібрати. І завдяки аудиту та інвентаризації маємо що запропонувати — і потенційним інвесторам, і нашим військовим. Ми — та громада, яка має що дати!», — переконана голова Белзької громади Оксана Береза.  

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р.